Haberler

Güler: Hakem Maalesef Aceleci Davrandı

İstanbul Valisi Muammer Güler, "İstanbul BŞB-Diyarbakırspor Maçında Hakemin Aceleci Davrandığını Söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçının tatil edilmesine ilişkin ''Can güvenliği yönünden futbol müsabakasının devamını engelleyen hiçbir husus olmadığını ve her türlü güvenlik önleminin sağlandığını ifade etmemize rağmen hakem burada maalesef aceleci davranmıştır diye düşünüyoruz'' dedi.

Güler, Olimpiyat Stadı'nda oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor - Diyarbakırspor maçının 87. dakikada hakem tarafından tatil edildiğini hatırlatarak, sahaya girilmesinin yanlış bir olay olduğunu, bunu yapanları kınadığını söyledi.

Bunun bir provokasyon olduğunu dile getiren Güler, maçtan önce de bu tip provokasyonların her iki taraftar grubunun arasına giren bazı kişilerce yapılacağına dair istihbaratları bulunduğunu, bununla ilgili de her maçta aldıkları tedbirin çok üzerinde tedbir aldıklarını kaydetti.

Vali Güler, şimdiye kadar Olimpiyat Stadı'ndaki maçlarda 300 civarında polisle tedbir alınırken, bu maçta 950 kişilik polis gücüyle tedbir aldıklarını, ayrıca sahanın içinde 200 kişilik özel güvenlik ekibinin görev aldığını anlattı.

Olimpiyat Stadı'nda herhangi bir fiziki engel bulunmadığını ancak, sahayla tribünler arasında hem bir veledrom hem de bir atletizm pistini içeren çok geniş bir mesafe olduğunu ifade eden Güler, dolayısıyla seyircilerin sahaya uzak kaldıklarına dikkati çekti.

Güler, buna rağmen maçın 87. dakikasında bir frikik golünden sonra Diyarbakırspor seyircilerinin bulunduğu bölümden 2-3 kişinin, özel güvenlik görevlilerinin hatası ve bir anlık gafletinden istifade ederek sahaya girdiklerini dile getirerek, bu kişilerin derhal peşlerinden koşularak enterne edildiklerini söyledi.

Sahaya giren 20-25 kişilik bir grubun da sahanın ortasına gelmeden güvenlik güçlerince enterne edildiklerini ifade eden Güler; hakeme, rakip takım veya ev sahibi takımı futbolcularına, diğer görevlilere veya güvenlik görevlilerine yapılmış hiçbir fiziki saldırı olmadığını anlattı.

Güler, bu sırada bazı seyircilerin bulundukları yerlerde 55 koltuğu kırarak sahaya atmak istediklerinin de tespit edildiğini ancak sahanın çok uzak olması nedeniyle sahaya isabet ettirilmesin mümkün olmadığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hakem, hemen olayın akabinde soyunma odasına gitmiş ancak o sırada hem saha güvenlik amiri hem futbol federasyonu temsilcisi, hem kulüp başkanları ve daha sonra da bize intikal ettikten sonra il emniyet müdürümüz ve şahsen ben, hakeme can güvenliği yönünden futbol müsabakasının devamını engelleyen hiçbir husus olmadığını ve her türlü güvenlik önleminin sağlandığını ifade etmemize rağmen hakem burada maalesef aceleci davranmıştır diye düşünüyoruz. Yani 'Bir defa soyunma odasına girdim ben artık çıkıp maçı oynatamam' şeklindeki yaklaşımını abartılı bir değerlendirme olarak görüyoruz. Daha önce bu konuda herhalde bir takım prensip kararlarının alındığı ifade ediliyor. Futbol oyun kurallarında böyle bir karar yok. Hakem burada maçın devamını engelleyecek can güvenliği yönünden bir husus olmadığını görüp bu maçı oynatabilirdi. 3 dakikalık bir bölüm kalmış, kendisine her türlü teminat verilmiş. Kaldı ki Diyarbakırspor ile ilgili bu kadar spekülasyonun yapıldığı bir ortamda yeni bir spekülasyonu ortaya çıkarılacak yaklaşımdan kaçınılması gerekirdi. Tekrar ediyorum. Aceleyle alınmış bir karar olarak değerlendiriyorum. Hakemin maçı o anda durdurması ne kadar doğru? Doğruysa kendisine her türlü güvenlik önleminin sağlandığı konusundaki ifadeye rağmen, kulüp başkanlarınca, futbol federasyonu temsilcisine, saha güvenlik amirince ve il emniyet müdürü ve valilikçe, bu kadar teminat verilmesine rağmen tekrar çıkmak istemeyişini doğrusu yadırgadığımızı ifade etmek isteriz.''

İstanbul Valisi Güler, Futbol Federasyonu'nun bu şekilde talimatlar vermiş olsa bile bunun değerlendirmesinin hakeme ait olduğuna dikkat çekerek, ''Ortada can güvenliğini kesinlikle etkileyebilecek bir durum olsaydı ben kendilerine yerden göğe kadar haklı derdim ama böyle bir haklılığı kendilerinde maalesef göremiyoruz. Kalan 3 dakikalık kısmı oynatması gerekirdi diye düşünüyoruz. Çünkü oradaki olay tamamen güvenlik güçlerinin müdahalesi ile derhal engellenmiş bir olaydır'' diye konuştu.

-3 KİŞİ GÖZALTINDA-

Maçta yaşanan olayla ilgili 3 kişi göz altına alındığını, kameralarla da diğer sahaya girenlerin tespitinin yapıldığını ifade eden Güler, bu kişilere 5149 sayılı kanunun öngördüğü cezaların uygulanacağını bildirdi.

Kaynak: AA / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title