Haberler

Gül, Rusya'dan Terörle Mücadele Konusunda Destek İstedi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan terörle mücadele konusunda destek istedi.

Gül ve resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye'de bulunan Lavrov, dün Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmelerin ardından, Dışişleri Konutu'nda verilen basına kapalı akşam yemeğinde bir araya geldi.

Görüşmelere ilişkin bilgi veren diplomatlar, iki bakanın Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler ve bazı bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduğunu, Lavrov'un ''Rusya ile ilişkilere Türkiye kadar özen gösteren bir ülke bilmiyorum'' dediğini aktardı.

Edinilen bilgiye göre, görüşmenin yemekte devam eden kısmında ele alınan konular arasında terörizmle mücadelede işbirliği de yer aldı.

Lavrov, Kafkasya'daki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin aldığı önlemleri büyük memnuniyetle karşıladıklarını dile getirirken, Gül de Lavrov'dan terör örgütü PKK ile mücadele konusunda destek istedi.

Gül, örgütün Rusya'daki muhtemel faaliyetlerinin önüne geçmek için önlemler alınması, alınmış önlemlerin ise artırılması talebinde bulundu.

Görüşmede ele alınan konular arasında, sözde Ermeni soykırımı ile Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının da bulunduğu belirtildi.

Diplomatlar, Lavrov'un, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak, ''Bu konunun, Ermeniler için önemli de olsa Türkiye-Rusya ilişkilerinde belirleyici olamayacağını'' ve ''Bu gibi tarihi olayların günlük siyasete alet edilmesine karşı olduklarını'' dile getirdiğini söyledi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmazlıkla ilgili olarak da Gül, sorunun Azerbaycan'da yapılacak seçimler öncesinde halledilememesi durumunda, çözümün 5-10 yıl daha gecikebileceğini, bu yüzden Rusya'nın da kısa sürede sorunun çözümünde mesafe alınmasına yardımcı olmasının temenni edildiğini söyledi.

Görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin de gündeme geldiğini aktaran kaynaklar, Lavrov'un ''AB ile bağlantısı bulunan ülkeler arasında, Rusya ile en kapsamlı ilişkileri olan ülke'' olarak Türkiye'nin AB üyeliğinin kendileri için önemli olduğunu söylediğini bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki konsolosluk meseleleri ele alındı.

Savunma sanayiinde işbirliğinin de gündeme geldiği görüşmede, turizm konusunda ise Türkiye'ye Rusya'dan her yıl 2 milyon kadar turistin geliyor olmasının çok olumlu olduğu, ancak bunun bazı adli vakaları da beraberinde getirdiği konuşuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title