Haberler

Gül, Rice ile Görüştü

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice başta Lübnan olmak üzere Ortadoğu barışı, Türkiye`nin AB süreci, İran ve Irak konularını ele aldılar.

Gül`ün New York`ta, kaldığı Manhattan`da Waldorf Astoria Oteli`nde gerçekleşen görüşme dostane bir havada geçti. Görüşmeden önce basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almalarına izin verilirken çıkışta açıklama Dışişleri Sözcüsü Namık Tan`dan geldi. Gül, Türkiye`nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) adayı Prof. Dr. Tomris Türmen`i de Rice ile tanıştırarak destek istedi. İki bakan, aynı otelde düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısına birlikte geçtiler.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan görüşmeye ilişkin Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantının son derece dostane bir havada geçtiğini bildirdi.

İki bakanın iki ülke arasında yürürlüğe konan Vizyon Belgesi üzerinde durduklarını aktaran Tan, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen`in ABD`yi ziyaretlerinin ve ABD`nin PKK Koordinatörü olarak Joseph Ralston`u atamasının bu çerçevede gerçekleştiğini bildirdi.

Tan`ın verdiği bilgiye göre Rice, toplantıda Türkiye`nin bölgedeki öneminin altını çizdi. Bakan Gül ise son Lübnan krizi bağlamında bölgeye yaptığı ziyarette yaptığı temaslar hakkında bilgi vererek krizin geride kaldığını ve herkesin bundan bir ders çıkardığını söyledi. Gül, Lübnan krizinin çözümünün ardından Ortadoğu`da barış sağlanması için gerçek bir fırsatın doğduğunu bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül İran konusunda da Türkiye`nin diplomatik çözümden yana olduğunu anlattı.

KERKÜK KONUSU GÜNDEME GELDİ

Görüşmede Gül Kerkük meselesini gündeme getirdi ve bu konunun bir ¨Türk-Kürt¨ meselesi olmadığını ve Kerkük`ün Irak sorununun geneli itibariyle mevcut sorunları daha da ağırlaştırıcı bir rol oynadığını belirtti. Abdullah Gül Kerkük konusunda Türkiye`nin konuya bakış açısını karşı tarafa anlattı.

`KOORDİNATÖRLÜK PKK`YLA MÜCADELEYE İVME KAZANDIRDI`

Sözcü Namık Tan`a göre, Dışişleri Bakanı Gül, ABD-Türkiye arasında terör örgütü PKK meselesinin çözümünde işbirliğini ileri götürme konusunu gündeme getirerek karşılıklı PKK koordinatörlerinin atanmasının PKK`yla mücadeleye yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

TÜRKİYE`NİN AB SÜRECİ

ABD Dışişleri Bakanı Rice görüşmede Türkiye`nin ABD sürecini desteklemeye devam ettiğini belirtti. Bakan Gül bu bağlamda Kıbrıs konusunu gündeme getirdi ve Türkiye`nin bu konuya yaklaşımını anlattı. Bakan Gül Rumların AB`ye üye olmasından sonra Kıbrıs sorununun çözümünde daha isteksiz davrandığını belirterek bu anlamda somut adım atmaktan kaçındığını söyledi. Sözcü Tan, bu anlamda BM Genel Sekreteri`nin iyi niyet misyonu çerçevesinde adada kapsamlı bir çözümün bulunması konusunda ortak bir anlayışın ortaya çıktığını söyledi. Gül, adadaki tüm kısıtlamaların kalkmasıyla ilgili Kıbrıs`a sunduğu eylem planından da söz etti.

Gül daha sonra NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Basına kapalı olan toplantıdan sonra Bakan Gül hemen Türkevi`ne döndü. Gül AB`nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title