Haberler

Gül, Kıbrıs Konusunda Yeni Hareket İsteyecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Yapacağı Görüşmede, Kapsamlı Çözüm İçin Yeni Bir Hareket Başlatmasını Talep Edeceğini Söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun ile yapacağı görüşmede, kapsamlı çözüm için yeni bir hareket başlatmasını talep edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile resmi ziyaret için Ankara'ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, Talat ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşamayı değerlendirdiklerini ve 2008 yılının getirebileceği gelişmeleri dikkate alarak, geniş istişarelerde bulunduklarını ifade etti.

Türk tarafının adil, kalıcı ve kapsamlı çözüm için üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ve dünya kamuoyunun da bunu yakından izlediğini anlatan Gül, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için BM parametrelerini esas alarak çalışmaya devam edeceğini ve KKTC'nin çabalarını da sonuna kadar destekleyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs'ta yaşanabilir çözümün, Ada'nın gerçeklerine, iki ayrı halk, iki demokrasi ve iki devletin varlığına bağlı olduğuna dikkati çekerek, kapsamlı çözüme ulaşılması halinde, Doğu Akdeniz'de Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'ı içine alan iş birliğinin mümkün olacağını söyledi.

Gül, KKTC'li bir gazetecinin, ABD'ye yapacağı ziyareti hatırlatarak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde, Kıbrıs konusunu gündeme getirip getirmeyeceğini sorması üzerine, görüşmenin bir bölümünü Kıbrıs konusunun oluşturacağını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümünde BM ilkeleri ve parametrelerini esas aldıklarını yineleyen Gül, BM Genel Sekreteri Ban'dan, BM'nin daha aktif olması ve kapsamlı çözüm için yeni bir hareket başlatmasını talep edeceğini bildirdi.

Talat, konuşmasının ardından bir gazetecinin, "Kıbrıs sorunuyla ilgili kapsamlı bir çözüm planı konusunda beklenti var mı? Yoksa ortada somut bir şey var mı" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Şu an itibarıyla tabii ki beklentidir. Ama bu beklenti bizim değil. Kıbrıs Rum tarafında seçimler olacak, seçimlerden sonra sonuç ne olursa olsun bazı girişimler yapılacak, bu girişimler Kıbrıs sorununun kaderini belirleyecek. Bu, kapsamlı bir çözüm planına da dönüşebilir, başarısız olursa yeni çözüm arayışlarına da yol açabilir. Dolayısıyla KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü olasılığa hazır olmalıyız. Bunların istişarelerini yapıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title