Haberler

Gül, İsveç'te Yaşayan Türklerle Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'teki resmi temasları kapsamında Türk dernek başkanları ve Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'teki resmi temasları kapsamında Türk dernek başkanları ve Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, başkent Stockholm'de kaldıkları Grand Hotel'de, İsveç'te yaşayan Türk vatandaşlarının temsilcileriyle görüştü.

Gül, burada yaptığı konuşmasına Türkiye'den İsveç'e Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmekten ve Türk vatandaşlarıyla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı. İsveç'te 100 binin üzerinde Türk nüfusun olduğuna, büyük bir çoğunluğunun da İsveç vatandaşlığı aldığını söyleyen Gül, "İki vatanınız olmuş oldu. Burada yaşıyorsunuz ama aklınızda doğdunuz yerler, gençler için, burada doğanlar için anne babalarının doğduğu yer olan ülkemiz Türkiye'mizdir" dedi.

Türkiye'nin artık yurt dışındaki vatandaşlarıyla daha yakından ilgilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Buradaki sorunlar, burada takip edilecek işler çok daha yakın, çok daha birebir takip ediliyor. Onların halli çözümü için de muhakkak elimizden gelen her türlü siyasi, diplomatik çalışmaları da yapıyoruz" dedi.

"Bugünki serbest ticaret anlaşmalarını 1700'lü yıllarda yapmışız. 1600'lü yıllarda karşılıklı büyükelçilikler göndermişiz" diyen Gül, iki ülke arasında eskilere dayanan güçlü ilişkiler olduğunu vurgulayarak, İsveç'in Türkiye'yi, Türkiye'nin de İsveç'i her alanda desteklediğine ifade etti.

İsveç'te yaşayan ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen Türklerin burada dayanışma içinde bulunmalarını arzu ettiklerini dile getiren Gül, Türkiye'de son 10 yılda olağanüstü değişiklikler olduğunu söyledi. Türkiye'nin demokratik standartlarının çok yükseldiğini söyleyen Gül, şunları söyledi:

"Sizden arzumuz şudur bizim, bir taraftan burada hepiniz mutlu olun, hepinizin hayatı güzel olsun, buraya çoğunuz ekonomik faaliyetler içerisinde oluyorsunuz. Bu ülkenin bir refah toplumu olduğunu biliyoruz, zengin bir ülke. Bundan hepiniz payınızı alın ama ülkenizle ilgili de hepiniz burada birer gönüllü büyükelçi gibi olun. Eminim ki ülkenizi, Türkiye'yi burada en güzel şekilde temsil ediyorsunuz. Türkiye meselelerine hep sahip çıkın. Bazı propagandalardan dolayı imajlar bozulabilir, gerçeklerle imajlar arasında çok büyük farklar vardır. Emin olun ki Türkiye'nin gerçeği çok çok daha iyidir. Türkiye bugün her bakımdan çok daha güçlüdür, Türk siyaseti, demokrasisi, ekonomisi... Türkiye'de yapacağımız çok daha güzel işler vardır. Bunlar da huzur, anlayış, büyük bir barış ortamı içerisinde gerçekleşecektir ve ülkemiz ayak bağlarından kurtulacaktır."

Gül, Türkiye ile İsveç arasında ulaşımın kolaylaştığını ve uçak seferlerinin arttığını belirterek, İsveç'teki Türk vatandaşlarının sıklıkla Türkiye'ye gidip gelebileceğini söyledi.

Türkiye sevgisini gelecek nesillere aktarabilmenin çok önemli olduğunu belirten Gül, yeni nesillerin Türkçe konuşmasının önemine değindi. Ana vatana bağlılığın ancak böyle sürekli olabileceğini dile getiren Gül, "Çocuklar tarafından Türkçe konuşmak unutulursa o bağ belki gönüllerde kalır, gönülde olan da zamanla unutulabilir" dedi.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. - STOCKHOLM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Hayrünnisa Gül Abdullah Gül Türkiye İsveç Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title