Haberler

Gül: "Fiilen Bölünmüş Irak, Yeniden Birleştirilmeye Çalışılıyor"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ta Etnik Çatışmaların Başlamasından Endişe Duyduklarını Belirterek, Fiilen Bölünmüş Irak'ın, Bugün Yapıştırılmaya, Tekrar Birleşik Bir Irak Ortaya Çıkartılmaya Çalışıldığını Söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ta etnik çatışmaların başlamasından endişe duyduklarını belirterek, fiilen bölünmüş Irak'ın, bugün yapıştırılmaya, tekrar birleşik bir Irak ortaya çıkartılmaya çalışıldığını söyledi.

Gül, AKP ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergelerin öngörüşmesinde, Hükümet adına söz aldı.

Bakan Gül, Irak'ta dengelerin değiştiğini, bunun sadece Irak'ı değil, çevresini de ilgilendirdiğini dile getirdi.

Savaştan sonra yapılan çalışmalar ve toplantılar hakkında bilgi veren Gül, bugün gelinen noktada mezhep çatışmalarının inanılmaz boyuta ulaştığını bildirdi. Gül, "Korkumuz, etnik çatışmaların da başlamasıdır. Ümit ediyoruz ki Irak, böyle bir çıkmazın içerisine girmez" dedi.

Irak'taki Sünni, Şii, Arap, Kürt, Türk bütün grupları ayırt etmeden Türkiye'ye davet ettiklerini ifade eden Gül, görüşmelerde, Irak'ın birlik ve bütünlüğü çerçevesinde hareket etmeye iknaya çalıştıklarını söyledi.

Gül, Irak'ın kuzeyinde ortaya çıkan yapılaşmanın bugünün işi olmadığına işaret ederek, 1. Körfez Savaşı'ndan sonra 36. paralel çizildiğinde, Irak'ın zaten fiilen bölündüğünü belirtti.

Bugünkü resmin, bugün olmuş gibi düşünülmesi halinde yanlışın içine girileceğini, hamaset ve retoriğe kendilerini kaptırmış olacaklarını, doğru analizler yapamayacaklarını kaydeden Gül, "Bugünkü durum, o günkü de facto durumdan kaynaklanmış ve 10 yıl sürmüştür" dedi.

Gül, 10 yıl boyunca Irak'ın fiilen bölündüğünü belirterek, "Fiilen bölünmüş olan bu Irak, bugün adeta yapıştırılmaya, tekrar birleşik bir Irak ortaya çıkartılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Kuzey Irak'ın 10 yıl boyunca Irak'tan ayrı bir devlet yapısı içerisinde olduğunu belirten Gül, "Türkiye olarak şunu açık ve rahat bir şekilde söylemek durumundayız ve bu gerçektir de: Kuzey Irak'taki Kürtler de bizim akrabalarımızdır. Onların orada huzur ve barış içerisinde olmaları bizim birinci arzumuzdur. Ne zamanki birisi baskı altında kaldı, şüphesiz ki biz bunu kalbimizde hissetmişizdir" dedi.

Halepçe'de katliamlar olduğunda oradaki Kürtlerin kaçıp geldiği tek ülkenin Türkiye olduğunu ve iki gece içerisinde 500 bin Kürt'ün Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Gül, bugün de Türklerin diğer akrabası olan Türkmenlerin baskı altında kalması durumunda onlarla da ilgileneceklerini kaydetti.

-"Kerkük küçük Irak'tır"-

Abdullah Gül, bu konuların Irak'ın içişlerine karışmak şeklinde değerlendirilmemesini isteyerek, "Irak'ın sınırları ayrıdır, onlarla sınır kavgamız da yoktur. Ancak bu, oralardaki akrabalarımızın geleceklerine ilgisiz kalacağız anlamına gelmemelidir" diye konuştu.

"Nasıl Irak küçük bir Ortadoğu ise Kerkük de küçük bir Irak'tır" diyen Gül, Irak'ın huzura kavuşması ve mezhep çatışmalarının olmamasının, bu sorunun uzlaşıyla çözülmesiyle olacağını bildirdi.

Gül, bu konudaki belgeleri ve gerçekleri, Irak'taki en önemli güç ve karar verici konumunda olan ABD'ye ve Irak'taki bütün gruplara anlattıklarını söyledi.

"Bu konuda eğer hamaset, söylem yarışına, rekabetine girersek istikametimizi şaşırırız" diyen Gül, "Bu asla 'biz olup bitenleri görmeyelim' anlamına gelmez" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, bu konuda çok açık konuşamayacakları birçok gerçekler olduğunu kaydetti.

Bu gerçekleri öngörüşmeden sonra yapılacak olan gizli, kapalı görüşmede ele almak istediklerini anlatan Gül, "Konuşulacak konular vardır, bunları konuşmamız gerekir, bunları paylaşmamız gerekir" dedi.

Abdullah Gül, bu konuların günlük siyasete karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Irak hakkında genel görüşme yapılmasını Hükümet olarak desteklediklerini belirten Bakan Gül, "Şüphesiz ki işin terör boyutu, Irak'ın tamamı var. Bütün bu konuları burada konuşmayı faydalı buluyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title