Haberler

Gül'den New York'taki Türk Toplumuna: "Yapacağınız Çalışmalar Önemli"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'de Yaşayan Türk Toplumuna Seslenerek, "Böyle Bir Ülkede Sizin Yapacağınız Bir Çalışma, Başka Bir Ülkede Yapılan Bin Çalışmadan Daha Önemlidir" Dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'de yaşayan Türk toplumuna seslenerek, "Böyle bir ülkede sizin yapacağınız bir çalışma, başka bir ülkede yapılan bin çalışmadan daha önemlidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, New York'taki temasları çerçevesinde Türk dernek temsilcileri ve Türk toplumuyla Türkevinde bir araya geldi ve onlara hitap etti.

Bakan Gül konuşmasında, New York'taki bir haftalık yoğun gündeminden söz ederek, şimdiye kadar 20-25 ülke heyetiyle BM'nin 61. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri vesilesiyle görüşmelerde bulunduğunu ve çok taraflı toplantılara katıldığını söyledi.

Medeniyetler İttifakı projesinden bahseden Gül, "Farklı dinler, gelenekler, kültürler nasıl zenginlik olarak algılanabilir, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu önemli çalışmanın iki başkanından biri de Türkiye" dedi ve Türkiye'nin dünyadaki öneminin giderek arttığını belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Gül, ABD'den Türkiye'ye turist gelmesini istediklerini ve vize şartlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Bakan Gül, bunun sonucu olarak 2-3 yıl içinde Türkiye'ye gelen Amerikalı turist sayısının 3-4 kat arttığını kaydetti.

Gül, Türkiye'nin ABD'de tanıtılması gereğine işaret ederek, bu bağlamda Türk toplumu temsilcilerinin Türkiye'nin elçileri olduğunu söyledi.

Bakan Gül, ABD gibi bir ülkede Türkiye'nin davalarını anlatabilmesinin ve Türkiye yanlısı politikaları etkili hale getirebilmesinin çok önemli olduğunu kaydederek, ABD'de yaşayan Türk toplumundan bazı beklentileri olduğunu açıkladı.

Türk toplumuna seslenen Gül, "Daha iyi organize olmanız, muhakkak ki daha çok çalışmanız ve daha çok fedakarlık yapmanızı bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Gül, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başladığını ve bunun kolay olmadığını söyledi.

Gül, "Bu müzakerelere Türkiye daha iyi şartlarda başlayabilirdi. Avrupa'nın konjonktürü çok daha müsaitken başlayabilirdi. Avrupa'nın 'Aman Türkiye gelsin de AB'ye girsin' dediği dönemde biz bunun şartlarını yerine getiremedik. Biz ne yazık ki o siyasi liderliği ve o cesareti vaktiyle gösteremediğimiz ve kendi içimizde birçok yapay mesele çıkartıp enerjimizi boşuna harcadığımız için Avrupa'nın o iyi konjonktürünü kaybettik. O yaz, bahar ayları gitti, şimdi kış aylarına geldik ve inşaatı kış şartlarında yapıyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakani Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan ile New York'taki Türkevi'nin yıkılıp, yerine yeni ve modern bir binanın yapılmasıyla ilgili mutabakat metnini imzaladı.

Bakan Gül, Türkevi binasının bulunduğu arsanın ABD'nin en önemli kenti olan New York'un en prestijli ve en değerli yerinde ve BM binasının tam karşısında olduğunu anlatarak, bu binanın yıllar geçtikçe eskidiğini ve yetersizleştiğini artık yeni ve modern bir binaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title