Haberler

Gül'den Kuveyt Emiri Onuruna Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Resmi Ziyaret İçin Ankara'ya Gelen Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah ile Baş Başa Görüşmelerinin Ardından El Sabah Onuruna Çankaya Köşkü'nde Resmi Akşam Yemeği Verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah ile baş başa görüşmelerinin ardından El Sabah onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi.

Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Gül, Türkiye'nin terörden çok çekmiş bir ülke olduğunu ve halen teröre kurban verdiğini belirterek, ''Bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliği şarttır'' dedi.

Gül, yemekte yaptığı konuşmaya, ''Aziz kardeşim'' diye hitap ettiği Kuveyt Emiri El Sabah'ı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. "Bölgemiz yine zor bir dönemden geçmektedir'' diye konuşan Gül, sorunların çeşitlendiğini ve birbiriyle irtibatlı hale geldiğini belirtti. Gül, Filistin meselesi ve Filistin halkının acılarının acil çözüm beklediğini ifade ederek, Irak'taki gelişmelere de dikkati çekti.

Irak'ın istikrara kavuşması için katkıda bulunmaya devam etmeye kararlı olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülkede ve bölgede istikrar ortamına katkı sağlayacak bir şekilde sonuçlanması dileğini de yineledi.

Ekonomik ve ticari alanda mevcut olan geniş potansiyeli hayata geçirmek ve proje bazında somutlaştırmak hususunda iki tarafta da kuvvetli siyasi irade olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'de son yıllarda yapılan köklü reformlar neticesinde makro ekonomik istikrar sağlandığını ifade etti. Yatırımlar için elverişli koşulların da oluştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu çerçevede, Kuveyt'in, Türkiye'nin sunduğu yatırım imkanlarından daha fazla pay almasını istiyoruz'' dedi.

Kuveyt'i bölgesinde bir ekonomi ve finans merkezi haline getirme yolunda yürütülen çalışmaların takdirle izlendiğini dile getiren Gül, Türk firmalarının Kuveyt'te daha fazla iş üstlenmelerinin istendiğini de belirtti. Gül, Türk iş adamlarının, Kuveyt'te yapımı planlanan büyük altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde güvenilir ortak olarak yer almalarını teşvik ettiklerini, savunma sanayi ve enerji alanında da ortak projeleri süratle hayata geçirmeyi istediklerini söyledi.

Kuveyt Emiri El Sabah da ziyaretin iki dost ülke arasında özellikle ekonomik, ticari ve yatırımla ilgili değişik alanlarda ortak yardımlaşma temellerini geliştirmeyi, her iki tarafın menfaatleri doğrultusunda gelişme sürecini ileriye taşımayı, iki dost ülkedeki deneyim ve potansiyellerden yararlanmayı hedeflediğini vurguladı.

El Sabah, Kuveyt Devleti'nin maruz kaldığı Irak saldırısı sırasında ''dost ülke'' Türkiye'nin, Kuveyt Devleti'nin yanında yer aldığını hatırlattı.

Gül ve El Sabah'ın Pembe Köşk'teki baş başa görüşmelerinin ardından, çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title