Haberler

Gül: "Bölgemizin Geleceği İçin İyimser Olmak İstiyorum"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Irak'ın ve Bölgemizin Geleceği Konusunda İyimser Olmak İstediğimi Söylemeliyim" Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Irak'ın ve bölgemizin geleceği konusunda iyimser olmak istediğimi söylemeliyim" dedi.

Gül, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısına katılan heyetlerin başkanlarına Çırağan Sarayında öğle yemeği verdi.

Geçen yıl Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sıfatıyla komşu ülkeler platformunun uluslararası toplum ile daha sıkı bir işbirliği sağlamak üzere genişletilmesini önerdiğini belirten Gül, bu girişimi başlangıçta tereddütle karşılayan taraflar dahil herkesin ve uluslararası camianın bugün bu sürece sahip çıktığını görmekten memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Bugün başta Ürdün ve Suriye olmak üzere bölge ülkelerinin Irak kaynaklı ağır mülteci sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Gül, "Irak'taki durum uyuşturucu ve silah kaçakçılığının bu ülkeye girmesine yol açmıştır. Yeni ve en vahim türünden şiddet ve terörizm dalgaları Irak'ı sarmıştır" diye konuştu.

Irak'taki terörizmin sadece Irak halkına zarar vermekle kalmadığını belirten Gül, komşularının, bölgenin ve uluslararası toplumun da sorunu haline geldiğini söyledi.

Bütün bu olumsuzluklara karşılık, umut verici gelişmelerin de olduğunu ifade eden Gül, Irak halkının yıllar sonra ilk kez canlı bir demokrasi deneyimi yaşadığını, seçilmiş bir hükümetin iş başına geldiğini, ulusal güvenlik kurumları ve serbest bir ekonomiyi tesis etme gayretlerinin başladığını kaydetti.

Gül, Türkiye'nin yanı başında müreffeh, kendisiyle barışık bir Irak istediğini ve böyle bir komşunun Türkiye için bizatihi bir avantaj ve huzur kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin Irak halkının istisnasız bütün kesimlerinin refahı ve esenliği konusunda azami hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Gül, "Komşu Ülkeler Platformunun oluşturulmasındaki öncülüğümüz ve Irak hükümetiyle başından bu yana süren işbirliğimiz bunun kanıtıdır" dedi.

Gül, şunları kaydetti:

"1990'larda Irak'ın kuzey bölgesinin Saddam'ın baskısından kurtulmasının, güvenlik, huzur ve refahının, dış dünyayla bağlantılarının Türkiye üzerinden sağlanmış olduğunu da bu vesileyle hatırlatmak isterim.

Ancak bu bölgede üslenen teröristlerin ısrarla Türkiye'yi hedef alması, halkımızda hayal kırıklığı ve derin bir tepki yaratmaktadır."

Güvenlik sorunu çözülmeden refah ve kalkınmanın gerçekleştiğinin görülmediğini kaydeden Gül, bu nedenle öncelikle bölge ülkelerinin birbirlerinin güvenliğine saygı duymaları ve bu amaçla kendi ülkelerinden diğerlerine yönelen güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmalarının şart olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title