Haberler

Gül: "Bölge Ortak Ekonomik Alan Haline Geldi"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye Gürcistan bağımsızlığını kazandığından bu yana çok yakın ilişkiler içinde olmuş, siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirmiş bir ülkedir" dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Şaakaşvili ile birlikte yaptığı ortak açıklamada konuşan Gül şunları söyledi:

"Bugün ise tarihi ipek yolunu canlandıracak büyük bir projenin temel atma merasimi vesilesiyle burada bulunuyoruz. İnanıyorum ki bu dokuduğumuz raylar üzerinden vagonların sefere çıkmasını kısa bir süre içinde gerçekleştiririz."

Gül konuşmasında bu demiryolu projesinin sadece Azerbaycan, Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine bağlamadığını aynı zamanda Çin'i Kazakistan üzerinden Londra'ya bağladığını belirtti.

-BOĞAZIN GÜZELLİĞİ-

Çalışacak trenlerle Kazakistan ve Çin'in yılda on milyon ton yük vermeyi taaahhüd ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu trenlerle yolcu konusunda da büyük faydalar elde edilecek, milyonlarca yolcu taşınacak. Bu yolun tek bir mahsuru olacak o da raylar boğazın altından geçeceği için yolcular maalesef boğazın güzelliğini göremeyecek" dedi.

Gürcistan ziyareti sırasında serbest ticaret ve vergi muafiyeti anlaşmalarını imzaladıklarını belirten Gül, "Bütün bunlar bölgenin ortak ekonomik alan haline geldiğini gösteriyor" diye kaydetti.

-TÜRKİYE GERÇEK DOST-

Cumhurbaşkanı Şaakaşvili ile istikrar konularında da görüştüklerini söyleyen Gül, "Kafkaslardaki barış bizim için çok önemli. Türkiye Gürcistan'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne destek verdiğini bir kez daha belirtmiştir.

Ülkemiz Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının da barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanadır" şeklinde konuştu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Şaakaşvili ise iki ülke arasında ortak projeler ve yeni iş alanları açılmasına devam edildiğini bildirerek, "Bakü Tiflis Kars demiryolu hattı ile ulaşım kolaylaşacak" dedi.

Şaakaşvili şunları şöyledi:

"Türkiye gerçek bir dost ve bölgesel sorunların çözümünde Türkiye'nin rolü çok önemli"(ANKA)

(OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title