Haberler

Gül: Afganistan'ı Sadece Askeri Yollarla Çözemeyiz

NATO, İstanbul'daki Toplantıda Afganistan'a Ek Asker Gönderilmesi Meselesini Ele Alırken, Türkiye Sorunların Yalnızca Askeri Yollarla Çözülemeyeceği Uyarısını Yaptı.

NATO, İstanbul'daki toplantıda Afganistan'a ek asker gönderilmesi meselesini ele alırken, Türkiye sorunların yalnızca askeri yollarla çözülemeyeceği uyarısını yaptı.

İrem Köker İstanbul'dan

bildiriyor

ZİRVEDEN FOTOĞRAFLAR 

Türkiye, bu uyarısını NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanlarına en üst düzeyden iletti. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Afganistan'ın sorunlarını çözmek için askeri yolların dışında adımların atılması gerektiğini söyledi.

Gül, "Afganistan'ın meselelerinin sadece askeri bakışla çözülmesi mümkün değildir... Afganistan'a daha fazla eğitim, sağlık hizmeti ve istihdam olanakları götürülmelidir" dedi.  

“KADERİNE TERK EDİLMEYECEK”

NATO'nun en önemli hedefinin Afgan askerlerinin eğitimini üst seviyeye taşıyarak kendi ülkelerini koruyabilecek hale getirmek olduğunu anlatan Gül, bu mücadelenin kazanılmasının yabancı askerlerin çıkışını da kolaylaştıracağını vurguladı.

Gül, "Dost ve kardeş Afgan halkını kendi kaderine terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

EĞİTİM İÇİN TALEP

NATO, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) 40 bin civarında ek muharip asker talep etmişti. ISAF'a katkı yapan 44 ülkeden 36'sının ek muharip asker sözü verirken, bu talep de aşağı yukarı karşılanmış oldu.

Ancak NATO, esas sıkıntısını Türkiye'nin de katkı sağladığı eğitim alanında yaşıyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates dün akşam yemekte yaptığı konuşmada, Afgan güçlerin eğitimi için 4 bin civarında eğitmen talep etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title