Haberler

Gül, Afganistan'a Asker Göndermeye Karşı Çıkmış

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Yaklaşık 5 Yıl Önce Afganistan’a Türk Askeri Gönderilmesini Uygun Bulmadığı Ortaya Çıktı. Ekim 2001’deki Tezkere Görüşmelerinde Gül’ün Sözleri Meclis Tutanaklarına "kapsamı Belli Olmayan, Sınırı Belli Olmayan, Süresi Belli Olmayan Bir Yurt Dışına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gönderilmesini Uygun Bulmuyoruz" Şeklinde Girmiş.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, 5 yıl önce Afganistan’a Türk askerinin gönderilmesini uygun bulmadığı ortaya çıktı.

Afganistan’a Türk askeri gönderilmesini öngören 57. Hükümetin başbakanlık tezkeresinin görüşüldüğü 10 Ekim 2001 tarihine ilişkin genel kurul tutanaklarında AKP Grubu adına konuşan Gül’ün sözleri şu şekilde yer almış:

“Yine, tezkerede ortaya konulan şu ki: ‘Kapsamı, sınırı, zamanı ve süresi hükümetçe belirlenmek üzere terörizme karşı başlatılan sürekli özgürlük operasyonu çerçevesinde Silahlı Kuvvetlerin yabancı ülkeye gönderilmesi...’ Kapsamı, sınırı ve zamanı, süresi belirsiz nokta. Böyle bir yetkiyi almak, aslında, hükümet için de tehlikelidir; çünkü, bu işin nereye gideceğini hükümet de bilmiyor; samimi olarak bilmiyor. Böyle, samimi olarak nereye gittiği bilinmeyen bir hareket karşısında böyle bir yetkinin peşinen alınmasını mahzurlu buluyoruz. Ayrıca, Anayasanın da buna tam yetki vermediği kanaati bizde hakim; çünkü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temel fonksiyonlarından biri, adeta, bir çarşaf liste gibi bir çarşaf yetkiye devredilmektedir. Kapsamı iyice bilinmiş olsaydı, sınırları çok iyice bilinmiş olsaydı, Bosna’da, Kosova’da olduğu gibi polis gücü mü yapacak, nerede duracak, ne kadar olacak, nereye yerleştirilecek bütün bunlar hakkında bir bilgi olsaydı belki farklı düşünülebilirdi...

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title