Haberler

Gül:ABD ile Tam Bir Görüş Birliği Yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'a Sınır Ötesi Operasyon Düzenlenmesi Konusunda ABD ile Tam Bir Görüş Birliği Bulunmadığını Bildirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlenmesi konusunda ABD ile tam bir görüş birliği bulunmadığını bildirdi.

ATV'de canlı yayına katılan Abdullah Gül, Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlenmesi konusundaki sorular üzerine, bu tür bir operasyonun iç siyaset ya da kimi manşetlere yanıt olsun diye yapılmasının yanlış olacağını, çünkü bu konunun hassas bir konu olduğunu söyledi. Böyle bir operasyonun iyi planlanması gerektiğini ve zaten bu planlama ve görüşmelerin Genelkurmay Başkanlığı ile yapıldığını ifade eden Gül, bu konuda nasıl bir yol izleneceğinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Seçime dek bir operasyonun olasılık dahilinde olup olmadığı sorusuna karşılık, herşeyin olasılık dahilinde olduğunu söyleyen Gül, "Ama kabadayılık için de birşey yapmaya kalkarsak, istenilen sonuç alınamaz. Bunlar çok hassas konular" diye konuştu.

Gül, ABD'ye uyarı mektubu verildiğine ilişkin çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de, şu anda Irak'ı ABD'nin kontrol ettiğine dikkati çekerek, dolayısıyla Türkiye'nin ABD'yi kendisiyle işbirliği yapmaya zorlama hakkı bulunduğunu bildirdi. Mevcut işbirliğinin kesinlikle yeterli olmadığını vurgulayan Gül, bunu kendilerine açıkça söylediklerini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşmesinde sınır ötesi harekat yapılması durumunda engelleneceği yönünde bir izlenim alıp almadığının sorulmasına karşılık Gül, şunları kaydetti:

"Bizim verdiğimiz bir kararı engellemeye kimsenin gücü yetmez. Herhangi bir şekilde izin de almayız. Biz sadece doğru kararımızı benim söylediğim çerçeve içinde veririz. Çünkü bizim amacımız belli. Amacımız istikrarsızlık değil ya da gizli bir emelimiz yok. Amacımız birlik ve bütünlüğü koruyarak, terör faaliyetlerini önlemek."

Gül, ABD ile görüşmelerinin izin almak niteliğinde olmadığını yinelerken, tam bir görüş birliği sağlanmadığı yorumunun yapılması üzerine "Evet tam bir görüş birliği yok, doğrudur. Ama biz kendi doğrularımız neyse onları söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title