Haberler

Gübretaş, Ordu'da Bahçe Günü Etkinliği Düzenledi

GÜBRETAŞ, fındık tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Ordu'da yaptığı örnek uygulamanın sonuçlarını, düzenlediği bir Bahçe Günü etkinliğiyle paylaştı.

BİLİNÇLİ TARIMLA FINDIKTA REKOR VERİM ARTIŞI

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, uygulanan bilinçli tarım ve doğru gübreleme programıyla bu arazide dekar başına 300 kg üzerinde hasada ulaşılarak, Ordu ve Türkiye fındık üretim ortalamasının yaklaşık 3-4 kat verim artışı sağlandığını belirtti.

Son yıllarda yaptığı ar-ge çalışmaları sonucu geliştirdiği "bitkiye ve bölgeye özel" gübre çeşitleriyle ülke tarımının geleceği için katma değer üretmeye devam eden GÜBRETAŞ, Türkiye'nin farklı illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını yaygınlaştırıyor.

Fındıkta kalite ve verimliliği artırmak amacıyla GÜBRETAŞ'ın Türkiye'de bir ilk olarak geliştirdiği fındığa özel taban gübresi için bu yıl Ordu'daki bir önder çiftçinin bahçesinde deneme uygulaması yapıldı.

Perşembe ilçesine bağlı Doğanköy'de gerçekleştirilen bu örnek çalışmada toprak analizi sonuçları, arazi yapıları ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alarak geliştirilen bitki besleme ve koruma programları uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda arazide hem verim hem de kalite açısından bölge ve Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek verimler elde edildi.

Toplam 45 dekarlık bir bahçede uygulanan bu deneme ekiminin sonuçlarını bölgedeki fındık üreticileriyle paylaşmak için bir Bahçe Günü etkinliği düzenlendi. Ordu'daki toplantıya Ordu Vali Yardımcısı Ekrem BALLI, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Fiskobirlik Genel Müdür Yardımcısı Salih ÖĞÜTGEN ile organizasyonu yapan GÜBRETAŞ adına Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin POYRAZ ve GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim YUMAKLI'nın yanı sıra bölge müdürleri, kooperatif ve bayilerden yetkililer ile 200 civarında fındık üreticisi katıldı.

GENEL MÜDÜR İBRAHİM YUMAKLI: "VERİMLİLİĞİN YOLU, BİLİNÇLİ TARIMDAN GEÇİYOR"

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin yılda ortalama 600 bin ton üretimle dünyadaki toplam fındık üretiminin %75'ini tek başına karşılayarak bu alanda dünya lideri olduğuna dikkat çekti. En önemli tarımsal ihracat ürünümüz olmasına rağmen fındıkta bazı verim ve kalite sorunları da yaşandığını belirten Yumaklı, "Türkiye'de dekar başına ortalama 84 kg olan fındık veriminin, deneme yaptığımız bu bölgede yıldan yıla dekar başına ortalama 100-120 kg arasında değiştiği ifade edilmektedir. Fakat biz bu yılki uygulamalar sonucu, uzmanların tespitine göre araziden 300 kg üzerinde hasat bekliyoruz" dedi.

GÜBRETAŞ'ın Türkiye genelinde farklı tarımsal ürünler için yürüttüğü model tarla ve bahçe uygulamalarında optimum gübre kullanımına da dikkat edildiğini belirten İbrahim Yumaklı, "Bu bahçe için oluşturulan bitki besleme programına göre normalden %20 daha az gübre kullanımına rağmen bölge ortalamasının en az 3 katı ve Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı verim edilmesi, doğru gübre kullanımının sağlayacağı sonuçları göstermesi açısından da önemlidir" diye konuştu.

Genel Müdür Yumaklı, "Yaklaşık aynı emek ve hatta daha az girdi maliyetiyle daha kaliteli ve verimli fındık üretiminin elde edilmesi sayesinde, üreticilerimizin kazançları da yükselmiş oluyor. Fındık gibi milli ekonomi açısından stratejik bir üründe böyle güzel sonuçların elde edilmesi, ülke tarımı açısından mutluluk ve umut verici" dedi.

Bu örnek çalışmalardaki yüksek verim ve kalitenin, GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleri danışmanlığındaki bilinçli tarım ve kullanılan özel fındık gübresi sonucunda elde edildiğini belirten Genel Müdür İbrahim Yumaklı, şirket olarak özellikle son 10 yılda geliştirdikleri bitkiye ve bölgeye özel gübreler ile tarıma önemli katma değerler sağladıklarını söyledi.

İbrahim Yumaklı, "Bu konuda üreticilerimiz il-ilçe tarım müdürlükleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ bünyesindeki ziraat mühendislerinden her zaman teknik destek alabilirler. Bizim Türkiye genelindeki 60'dan fazla uzman saha ekibimiz, ücretsiz tarımsal danışmanlık için her zaman üreticilerimizin hizmetindedir" dedi.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. FAHRETTİN POYRAZ: "DOĞRU UYGULAMALARI VE ÜRÜNLERİ KULLANIRSANIZ, VERİMİ FARK EDECEKSİNİZ"

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz ise, "GÜBRETAŞ iştirakimizin öncülüğünde ve katkısıyla başlanılan bir iyi tarım uygulaması örneğinin, kamuoyuna paylaşımını yapmak üzere burada toplandık. Karadeniz bölgemizde temel 2 tane ürünümüz var; biri fındık, diğeri çay. Dolayısıyla buraya özel ve buraya özgü birtakım çalışmalar yapılması gerekiyordu. Bu arazideki örnek uygulama ve düzenlenen bahçe günü etkinliği ile insanlarımıza ulaşarak, 'Eğer siz geleneksel üretimleri bırakıp onun yerine doğru uygulamaları ve ürünleri kullanırsanız, hasat zamanı verimin ne kadar arttığını göreceksiniz' diyoruz. Buradaki örnekle böyle iyi bir sonuç almanın mümkün olduğu ispat edilmiş oldu. Tarımda verimlilik ve kalite artışı örneklerini yaygınlaştırmak için bu gibi çalışmaların ziyadesiyle önemi var" dedi.

Programda, Ordu Vali Yardımcısı Ekrem Ballı ile Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da birer konuşma yaptı. Ardından bölgedeki önder çiftçilerden olan bahçe sahibi Mehmet Zafer Ak ile GÜBRETAŞ ziraat mühendisi Selçuk Yılmaz, fındık deneme bahçesinde yapılan uygulamalar ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.

ÜRETİCİ, SONUÇLARDAN ÇOK MEMNUN

Bahçe günü etkinliğinde, denemenin yapıldığı arazinin sahibi Mehmet Zafer Ak da görüş ve gözlemlerini paylaştı. 28 yıl önce kurulmuş bahçede, önce toprak analizi yapıldığını ve buna göre kendilerine bir program sunulduğunu belirten Mehmet Zafer Ak, "2015 yılında bir uzman arkadaşın tavsiyesi üzerine fındığa özel geliştirilmiş bu gübreyi kullanmaya başladım. Ondan önce ortalama 120 kg verim alıyordum. Geçen yılki uygulamada bu oran 250 kiloya çıkmıştı. Bu yıl da sonbahardan itibaren mühendislerin verdiği programa uygun şekilde bahçe bakımı tamamlandıktan sonra gerekli gübreleme ve ilaçlamaları yaptık. GÜBRETAŞ'taki ziraat mühendislerinin yakın ilgisiyle fındık ocaklarındaki güzel değişimi de kendi gözlerimizle gördük. Ağaçlar daha canlı ve dirençli hale gelirken, yeni sürgün sayısının ve çotanakların arttığını gördük" dedi.

İl Tarım Müdürlüğü'nden gelen ziraat mühendislerinin yaptığı inceleme ve sayıma göre bu yıl bahçeden dekar başına 300-330 kg verim beklendiğini ifade eden Mehmet Zafer Ak, "Tüm çiftçi arkadaşlara da bilinçli tarım yöntemlerini kullanmalarını ve yeniliğe açık olmalarını tavsiye ediyorum. Böyle başarılı fındık verimine katkılarından dolayı emeği geçenlere de teşekkür ediyorum" dedi.

UZMAN EKİPTEN ÜRETİCİYE SÜREKLİ TEKNİK DESTEK

Etkinlikte, denemenin planlanması ve takibinde görev yapan GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri Selçuk Yılmaz ve İsmail İlaslan, model bahçede yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Araziden alınan toprak numuneleri GÜBRETAŞ Yarımca Laboratuvarı'nda analiz edildikten sonra bir gübreleme program oluşturup bunu üretici ile paylaşan ziraat mühendisleri, uygulamaların her aşamasında bahçe sahibinin yanında olarak teknik desteği sürdürdü.

Uzman ziraat mühendislerinin önerdiği bu bitki besleme (gübreleme) ve bitki koruma (ilaçlama) programı, fındık bahçesindeki verimi artırdı. Dane sayısı arttı, ikili-üçlü çotanak yerine dörtlü-altılı çotanaklar oluştu. Dolu ürün sayısı artarken, boş ürün sayısının çok azaldığı gözlemlendi. Ocaktan dökülen ürün sayısı azaldı. İyi bakım sayesinde bahçedeki kalite de artarak ince kabuklu, iri ve içleri dolu fındıklar oluştu.

Tüm üreticilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını öneren uzman GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri, yapılan analiz sonucunda verilen gübreleme tavsiyelerine uyulması ve gübre tedariklerinin ona göre yapılması gerektiğini belirttiler. Doğru zamanda, doğru miktarda, doğru uygulama yöntemiyle bitki beslemesini gerçekleştirerek hastalık ve zararlılara karşı uygun ilaçları doğru zaman ve dozda uygulandığında yüksek kalite ve verimin sağlanabileceğini belirttiler.

Daha sonra katılımcılar, arazideki verimi incelemek üzere fındık bahçesini gezdi ve üreticilerin konuyla ilgili soruları uzman ziraat mühendisleri tarafından cevaplandırıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bahçe Ordu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title