Haberler

Gtü'de "Sporda Etik Davranışlar" Konulu Söyleşi Düzenlendi

FIFA kokartlı hakem Mustafa Emre Eyisoy, “Sporda Etik Davranışlar” konulu söyleşide Gebze Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu.

FIFA kokartlı hakem Mustafa Emre Eyisoy, "Sporda Etik Davranışlar" konulu söyleşide Gebze Teknik Üniversitesi'nde öğrencilerle buluştu.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi'nin İşletme Fakültesi konferans salonunda FIFA kokartlı hakem Mustafa Emre Eyisoy'un katılımıyla "Sporda Etik Davranışlar" konulu bir söyleşiye düzenlendi. Söyleşiye akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Hakem Deniz Çoban'ın Kasımpaşa - Çaykur Rizespor maçı içerisinde yaptığı hatalardan dolayı özür dilemesi ile ilgili konuşan FIFA kokartlı hakem Mustafa Emre Eyisoy, "Bugün kamuoyu tarafından son derece makul kabul edilen bir davranıştan bahsediyoruz. Hata yapmış birinin hatasını kabul etmesi, kabul ettiği hatanın sonucunda da bu görevi yapmakta kendinde yeterli gücü bulamadığını ifade etmesi, aslında son derece insani son derece duygusal bir durum. Ancak biz bunu hakem koltuğundan değerlendirdiğimizde maalesef aynı fikirde değiliz. Bazı meslekler vardır duygularınızdan sıyrılarak bu meslekleri yapmak zorundasınızdır; doktorluk, hakimlik gibi. Hakemlik de aslında böyle. Hiçbir hakimin verdiği karardan sonra bunun yanlışlığına inanarak meslekten el çekmesi mümkün değildir. Dahası bu kararı alan bir hakimin diğer meslektaşlarını da bağlayıcılığı ortaya çıkacaktır" dedi.

"34 HAFTA VAR TÜRKİYE SÜPER LİGİ'NDE 22 TANE HAKEM VAR"

"Her hafta bir hakem kaybedersek Türkiye Süper Ligi tamamlanamaz" diyen Eyisoy, "Deniz Çoban bunu yaptı ve sadece bir hafta sonrasında yine Türkiye Süper Ligi'nde yapılmış bir hakem hatası nedeniyle bir kulübün başkanı 'Geçen hafta bir hakem istifa etti, bu hafta da bir hakemden aynı davranışı yapmasını bekliyoruz' dedi. Ortalama her hafta bir hakem kaybedersek Türkiye Süper Ligi'ni tamamlayamayız. 34 hafta, 22 tane de hakem var Süper Lig'de" şeklinde konuştu.

Trabzonspor - Gaziantepspor maçında müsabakayı yöneten hakemlerin bir süre stadyumdan çıkamaması ile ilgili bir soruya cevap veren Eyisoy, "Bize verilmiş kurallar çerçevesinde olayı anında raporlamak ve üst mercilere intikal ettirmekle görevliyiz. Ama bunun devamında verilmiş olan bir ceza var. Federasyon yönetim kurulu üyesinin dahi disiplin cezası aldığı bir süreç tamamlandı. Böyle bir olgunun disiplin cezasından öte kamuoyu cezasının aslında tartışılıyor olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"TEŞVİK PRİMİNİ ETİK KAPSAMININ DIŞINDA KALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Teşvik primi ile ilgili bir soruya da cevap veren Mustafa Emre Eyisoy, "Futbolda gri alan dediğimiz noktanın en üstündeki başlık teşvik primidir. Şike, şiddet ve bununla ilgili durumlarla ilgili aslında hiç kimsenin bir tartışması yok. Teşvik pirimi zaten performansı ortaya koymak zorunda olan bir kişinin yine performans ortaya koyması için çalıştırılan bir mekanizma olduğu düşüncesiyle savunulmakta. Ben burada ancak kişisel görüşümü ifade edebilirim. Çünkü literatür buna bir tanımlama yapmış değil. Bence teşvik primi normal şartlarda bu ödemeyi yapacak tarafın, normal şartlarda yapmayacağı bir ödemeyi, sadece kişisel veya takımsal menfaatini temin için bütçesinden ayırdığı bir ödenek olduğu için ben bunu etik kapsamının dışında kaldığını düşünüyorum" dedi.

Söyleşinin ardından program plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Türkiye Gebze Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title