Haberler

'Gsm'ler Suriyelilere Hızlı Sağlık Hizmeti Sunacak"

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından düzenlenen "Türkiye'deki Suriyeliler" paneli Beyoğlu İKSV'de gerçekleştirildiPanelde, Suriyeli gençlerin dil eğitimine erişimi, yetişkin Suriyelilerin iş yeri entegrasyonu, kültür eğitimi yoluyla Türkiye'ye kaynaştırılması...

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından düzenlenen "Türkiye'deki Suriyeliler" paneli Beyoğlu İKSV'de gerçekleştirildi

Panelde, Suriyeli gençlerin dil eğitimine erişimi, yetişkin Suriyelilerin iş yeri entegrasyonu, kültür eğitimi yoluyla Türkiye'ye kaynaştırılması konuları tartışıldı

Oturum başkanılığını Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit'in yaptığı panelde, Sabancı Üniversitesi İPM Araştırmacısı Souad Osseiran, Türkiye'de bulunan Suriyeliler ilgili "Sağlık ve İş Gücü" başlıklı sunumunu yaptı.

Osseiran, Suriyelilerin 2011-2012'den itibaren Tu¨rkiye'nin gu¨neyinde yer alan 11 ilde u¨cretsiz sagˆlık hizmetlerine eris¸ebilir duruma geldiğini, digˆer illerde yas¸ayan Suriyelilerin ise temel ve acil sagˆlık hizmetlerine gec¸ici eris¸ime sahip olduğunu söyledi.

Eylu¨l 2013'te sagˆlık hizmetlerine eris¸imin u¨lke c¸apındaki Suriyeli mu¨ltecileri kapsayacak s¸ekilde genis¸letildiğini belirten Osseiran, "2016 yılında Sagˆlık Bakanlıgˆı, Du¨nya Sagˆlık O¨rgu¨tu¨ (WHO) ile is¸ birligˆi ic¸inde hareket ederek, Suriye'de doktor ve hems¸ire olarak egˆitilmis¸ ve c¸alıs¸mıs¸ olan Suriyeli sagˆlık personeline yo¨nelik hızlandırılmıs¸ bir egˆitim kursu gelis¸tirildi. Bu kurslar sayesinde Sagˆlık Bakanlıgˆı'nın so¨z konusu personeli AB fonlarıyla Tu¨rkiye c¸apında ac¸ılmakta olan Go¨c¸men Sagˆlıgˆı Merkezlerinde (GSM'ler) istihdam etmesi mu¨mku¨n hale

geldi." diye konuştu.

"Sıhhat Projesi" kapsamında yakın gelecekte toplam 178 sagˆlık merkezinin is¸ler hale getirilmesinin hedeflendiği bilgisini veren Osseiran, şunları kaydetti:

"Kasım 2017 itibariyle bunlarından 90 tanesi faaliyete gec¸irilmis¸tir. Sagˆlık Bakanlıgˆı sayıları tahmini bin 580'i bulan sagˆlık personelinin neredeyse tamamını egˆitimden gec¸irmis¸tir. GSM'lerde c¸alıs¸an Suriyeli sagˆlık personeli Suriyelilere ve Arapc¸a konus¸an digˆer mu¨ltecilere birinci basamak sagˆlık hizmetleri sunmaktadır. Her bir GSM'nin 2000 ila 4000 hastaya birinci basamak sagˆlık hizmeti sunması beklenmektedir. 2017 yılında GSM'lerde tahminen bir milyon muayene gerc¸ekles¸tirilmis¸tir. S¸u anda faal durumda olan 158 sagˆlık merkezi ile so¨z konusu muayene sayısının 2018 yılında daha da artması bekleniyor. GSM'ler ayrıca hastaların ikinci ve u¨c¸u¨ncu¨ basamak sagˆlık hizmetlerine (devlet, aras¸tırma ve u¨niversite hastaneleri) eris¸imini de kolaylas¸tırmaktadır. Sagˆlık Bakanlıgˆı ve WHO bugu¨ne dek, sagˆlık personeli egˆitiminin yanı sıra, hastaların sagˆlık hizmetlerine eris¸imine yardımcı olmak amacıyla sagˆlık merkezlerinde ve devlet hastanelerinde go¨revlendirilecek Tu¨rkc¸e ve Arapc¸a bilen 960 hasta rehberine de egˆitim vermis¸ bulunmaktadır."

"Geniş ve uzun süreli eğitim politikası benimsendi"

İPM Araştırmacısı Emre Üçkardeşler ise, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevzuat düzenlemeleri ile Suriyeli öğrencilerin eğitimine yönelik kapsamlı ve acil tedbirler içeren planlamalara gittiğini söyledi.

Bakanlığın 2014 tarihli genelgesinde,Tu¨rkiye'de Tu¨rk vatandas¸ı olmayan kis¸ilere sagˆlanacak egˆitim hizmetlerine ilis¸kin usullerin de belirlendiğini aktaran Üçkardeşler, şunları anlattı:

"Devlet okullarına kayıt yapabilmek ic¸in yeterli evrak olarak yabancı kimlik belgesi o¨ngo¨ru¨ldü. Ayrıca, yeni gelis¸tirilen 'Ulusal Uyum Stratejisi' dogˆrultusunda Hu¨ku¨met, okul c¸agˆındaki Suriyeli c¸ocukların tamamının ulusal egˆitim sistemine entegrasyonunu amac¸layan uzun su¨reli bir mu¨lteci egˆitim politikası benimsedi. 2016 yılında MEB, Hayat Boyu O¨gˆrenme Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ bu¨nyesinde Go¨c¸ ve Acil Durum Egˆitim Daire Bas¸kanlıgˆı'nı (GADEDB) kurdu. GADEDB u¨lkedeki kalıs¸ su¨relerine ve ikamet statu¨lerine bakılmaksızın, Tu¨rkiye'de ikamet etmekte olan bu¨tu¨n mu¨ltecilere yo¨nelik egˆitim ve destek hizmetlerinin planlanması, mevzuatı, uygulanması ve koordinasyonundan sorumlu temel birim olarak go¨revlendirdi.

AB, MEB, KFW Kalkınma Bankası ve Du¨nya Bankası'nın is¸ birligˆiyle,

AB fonuyla, Tu¨rkiye c¸apında 155 beton bina ve 60 prefabrik okul ins¸a edilecek ve donatılacaktır. Bu yeni altyapıdan yılda 150 bin o¨gˆrenci yararlanacaktır. 2017 yılında Tu¨rkiye, S¸artlı Egˆitim Yardımı (S¸EY) programını bas¸latmıs¸tır. S¸EY, okula gitmeyen c¸ocukların okullara kaydının sagˆlanmasını, o¨gˆrencilerin devamlılıgˆının artırılmasını ve okulu bırakma oranlarının azalmasını amac¸lamaktadır.

Tu¨rk u¨niversitelerine 20 bin 700 Suriyeli o¨gˆrenci kayıt yaptırmıs¸tır. Bu sayı, u¨niversite c¸agˆındaki Suriyelilerin yüzde 3-4'u¨ne denk gelmektedir. 2014 yılında, Tu¨rkiye Bursları adlı devlet burs programı kapsamında, bes¸ yıllık bir do¨nem ic¸in o¨zel olarak Suriyelilere yo¨nelik tam kapsamlı 5000 adet burs sagˆlayacak bir burs programı bas¸latılmıs¸tır."

"STK'lara Suriyeli kadınların topluma entegrasyonu için çalışıyor"

Alman Mercator ve İPM Araştırmacısı Gabriele Cloeters de "Toplumsal Cinsiyete İlişkin Konular" başlıklı sunumunda, Tu¨rkiye'de bulunan Suriyelilerin u¨c¸te ikisinin kadın ve c¸ocuklardan olus¸tuğunu söyledi.

Suriyeli kadınların ve genç kızların eğitim, iş gücü ve topluma katılım konusunda erkeklerden daha pasif konumda olduğuna değinen Cloeters, kadınların genellikle evin ve c¸ocukların sorumlulugˆunu u¨stlenen geleneksel rollerini su¨rdu¨rse de, birc¸ok kadın erkek akrabaları veya kocaları olmadıgˆı ic¸in çalışmak zorunda kaldığını belirterek, "Ancak, kadınlar ailelerinin gec¸imini sagˆlamak konusunda bazı zorluklarla kars¸ılas¸abiliyor. Tu¨rkiye'de Suriyeli kadınlara destek konusunda aktif rol oynayan sivil toplum kurulus¸ları, Suriyeli mu¨lteci kadınların ve genc¸ kızların is¸ gu¨cu¨ piyasasına entegrasyona yo¨nelik kadını gu¨c¸lendirme ve beceri kazandırma programları gelis¸tirmektedir. Bazı belediyeler de mu¨lteci kadınlara ve genc¸ kızlara yo¨nelik o¨zel programları desteklemektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Sabancı Üniversitesi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title