Haberler

Greenpeace'nin "Yutmayız" Kampanyasına Keskinoğlu Tavukçuluktan Haksız Rekabet Davası

Keskinoğlu Tavukçuluk’un, 2016 yılında başlatılan “Sağlıklı ve çevre dostu bir üretim yapmadığı sürece tavukçuluk sektörünü soframıza buyur etmiyor, bahanelerini ve ürettiklerini yutmuyoruz” kampanyası nedeniyle Greenpeace yetkililerine açtığı “haksız rekabet” davasının ilk duruşması yapıldı.

Keskinoğlu Tavukçuluk'un, 2016 yılında başlatılan "Sağlıklı ve çevre dostu bir üretim yapmadığı sürece tavukçuluk sektörünü soframıza buyur etmiyor, bahanelerini ve ürettiklerini yutmuyoruz" kampanyası nedeniyle Greenpeace yetkililerine açtığı "haksız rekabet" davasının ilk duruşması yapıldı. Duruşmada savunma yapan sanıklar, "Amacımız yeniden gönül rahatlığıyla tavuk ve yumurta tüketebilmekti" dedi.

Çevre Örgütü Greenpeace 11 Mayıs 2016 tarihinde "yutmayiz.org" adlı internet sitesinde "Yutma Yutturma" başlığıyla bir kampanya başlatmıştı. Kampanya kapsamında, "Sağlıklı ve çevre dostu bir üretim yapmadığı sürece tavukçuluk sektörünü soframıza buyur etmiyor, bahanelerini ve ürettiklerini yutmuyoruz Bütün üretim tesislerinde Tavukları kafessiz ortamlarda tut!- Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı! Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle! Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver!" şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Keskinoğlu savcılığa başvurdu

Kampanya kapsamında hazırlanan çağrı metninin alt bölümünde yer alan tavukçuluk firmalarından Keskinoğlu Tavukçuluk, tescilli marka ve logosunun kullanıldığını, ürünlerini ve markasını küçültücü, ticari faaliyetlerinin zararına yol açacak şekilde haksız ithamlarda bulunulduğunu iddia ederek Greenpeace yetkililerine dava açtı.

İstanbul 61'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Melda Elif, Ece Ünver Mataracı ve Ayyüce Özdemir Oktan ile avukatları katıldı. Şikayetçi Keskinoğlu Tavukçuluk adına bir avukat da duruşmada hazır bulundu.

"Taleplerimiz, kimyasal tüketimin azaltılmasıydı"

Kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından sanıkların savunmasına geçildi. 2014 yılından beri Greenpeace'de direktör olarak çalıştığını dile getiren sanık Ece Ünver Mataracı, "Yutmayız.org isimli internet sitesinde Mayıs 2016 tarihinde 'yutma yutturma' başlığı altında endüstriyel tavukçuluk sektöründen, sektördeki dönüşüm için taleplerimizi sıraladık. Bunları 8 madde halinde yazdık. Endüstriyel tavukçuluk sektöründe yapılan çalışmalar var. İthal GDO yerine yerel ürünler kullanılmasını istedik. Taleplerimiz, kimyasal tüketimin azaltılmasıydı. Hayvan refahının gözetilmesiydi. Büyük tavukçuluk şirketlerinden 2020 yılına kadar bu taleplerim hayata geçirmelerini ve yol haritası çıkarmalarını talep etmiştik. Bu taleplerimizi bütün tavukçuluk endüstrisine ilettik. 7 büyük tavukçuluk sektörüne bu taleplerimizi duymasını istedik. Bunlardan biri de Keskinoğlu'dur. Tek muhatabımız Keskinoğlu değildir. İnsan, çevre ve hayvan sağlığını düşünerek hareket ettik. Kimseyi suçlamadık. Sadece taleplerimizi dile getirdik" dedi.

Sanıklardan Ayyüce Özdemir Ökten, davanın haksız rekabet davası olduğunu belirterek, "Bizim hedefimiz Türkiye'deki tavukçuluk endüstrisindeki olumsuz şartları düzeltmeye yönelik taleplerimizi iletmekti. Bazı şeyleri iyileştireceklerine dair taahhüt almaktı" ifadelerini kullandı.

"Amacımız yeniden gönül rahatlığıyla tavuk ve yumurta tüketebilmekti"

"Endüstriyel tavukçuluk sektöründe tavukların neye maruz kaldığını bildiğimiz için, tavukları hızlıca büyütmek adına antibiyotik ilaçlar verildiğini öğrendik" diyen sanık Melda Elif Keskin, "Yedikleri şey, tavukların etine geçtiği için oradan da bizim bünyemize girmektedir. Tavukların atıkları da çevre sağlığını tehdit etmektedir. Amacımız yeniden gönül rahatlığıyla tavuk ve yumurta tüketebilmekti" diye konuştu.

"Büyük şirketler için başlatıldı, sonra Keskinoğlu'na döndü"

Keskinoğlu Tavukçuluk adına hazır bulunan avukat ise "Bu kampanya büyük şirketler için başladı. Daha sonra Keskinoğlu'na döndü. Sosyal medyada Keskinoğlu aleyhine kampanya başlatıldı. Davaya katılmak istiyoruz" dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Keskinoğlu Tavukçuluk'un davaya katılma talebini kabul etti. Bugün görülen duruşmaya katılan sanıkların duruşmaya gelme zorunluluklarını kaldıran mahkeme duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar Melda Elif Keskin, Aykut Uluer, Ayyüce Özdemir ve Ece Ünver'in "haksız rekabet" suçundan 2 yıla kadar hapsi talep ediliyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title