Haberler

Irak Güçleri Kerkük'e Girince, Barzani Petrol Kuyularının Yarısını Kaybetti

Güncelleme:

3 yıl sonra Irak güçlerinin Kerkük'te denetimi sağlamasıyla, Barzani petrol kuyularının yarısını kaybetti. 300 binden fazla varil, aylık 5 milyon dolar gelir sağlıyordu.

Irak merkezi hükümetinin, Kerkük'te 3 yıl sonra tekrar denetimi sağlamasıyla, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, Peşmergeler tarafından burada denetlenen günlük 300 bin varilden fazla petrolü kaybettiği belirtiliyor.

BARZANİ, PETROL KUYULARININ YARISINI KAYBETTİ

Terör örgütü DEAŞ'ın 2014 yılında gerçekleştirdiği saldırılar sırasında, IKBY Başkanı Barzani'ye bağlı Peşmergeler kentteki petrol kuyularının denetimini ele geçirmişti.

Irak güçleri, Kerkük'te bulunan Kuzey Petrol ve Doğal Gaz Şirketleriyle Baba Gürgür, Kuzey Bay Hasan ve Güney Bay Hasan, Avana, Cembur ve Habbaz gibi önemli petrol kuyularını Peşmerge'nin elinden hiçbir çatışma yaşanmadan alarak Bağdat'ın kontrolüne geçirdi. Merkezi yönetimin Kerkük'e girmesiyle IKBY, kontrolündeki petrol kuyularının yarısını kaybetmiş oldu.

Barzani yönetimi ayrıca ülkenin en büyük boru hattı Kerkük-Ceyhan petrol hattında da kontrolü kaybetti.

300 BİN VARİLDEN FAZLASI IRAK GÜÇLERİNE KALDI

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IKBY, petrol üretimi ve satışıyla ilgili şeffaf veri veya istatistikler olmasa da kuzeyden günlük yaklaşık 800 bin varil petrol ihraç ediyordu. Bunun 300 bin varilden fazlası Kerkük'teki Bay Hasan ve Avana petrol sahasındandı." dedi.

IKBY, buradaki petrol satışından aylık yaklaşık 4,5 ila 5 milyon dolar gelir elde ediyordu. Kerkük'ün yaklaşık 13 milyar varil petrol rezervine sahip olduğu biliniyor. Bu da ülkedeki rezervin yüzde 12'sini oluşturuyor.

"MERKEZİ YÖNETİM, PETROLÜN YÜZDE 100'ÜNE HAKİM"

AA muhabirine konuşan Iraklı Enerji Uzmanı Hamza Cevahiri, "Irak merkezi yönetimi, Kerkük ve tartışmalı bölgelerdeki petrolün yüzde 100'üne hakim oldu ve buralarda yeniden kontrol sağladı." dedi.

Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının daha önce de birçok kez saldırıya uğradığını hatırlatan Cevahiri, "Peşmerge, Kerkük'teki petrol yataklarından çekilince Bay Hasan ve Avana petrol sahalarının büyük bölümünü ateşe verdi. Boru hattının yeniden onarımı en az 6 ayı bulur." diye konuştu.

"PETROL KAÇAKÇILIĞI YAPAMAYACAK"

Cevahiri, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından başlaması beklenen petrol akışının Barzani yönetimi tarafından engellenme ihtimaline dair şunları söyledi:

"Merkezi yönetim ülkenin kuzeyindeki tüm petrol yataklarında kontrolü sağlamış. Petrol ihracatı Irak Ulusal SOMO Şirketi aracılığıyla yapılacak. Barzani grubu, IKBY'den geçen borulardan bile petrol kaçakçılığı yapamayacak. Bu petrol ya Kerkük-Ceyhan boru hattından gidecek ya da gitmeyecek. Ancak petrol akışının durması Kürtlerin çıkarına olmayacak. Çünkü bunun zararı Kürt halkına olacak. IKBY memurları maaşlarını buradaki gelirden elde ediyor."

Iraklı enerji uzmanı, Mahmur yakınlarındaki petrol kuyularının yönetiminin de Peşmerge ve Bağdat'a bağlı güçler tarafından korunacağını dile getirdi.

PETROL ZENGİNİ ÜLKE: IRAK

Petrol zengini olan ancak savaş ve çatışmaların bir türlü durmadığı Irak, Kerkük'e bağlı Baba Gürgür, Habbaz, Güney ve Kuzey Bay Hasan, Avana, Çemçamal, Cembur ve Hemrin'in yanı sıra Musul'da Ayn Zale, Batma, Kayyara, Balhane ve Erbil'e bağlı Hormala, Tavkoy ve Süleymaniye'ye bağlı Taktak gibi petrol yataklarına sahip.

Bölgede, Kerkük dışındaki petrol kuyularının ise hala IKBY yönetimi tarafından denetlendiği ifade ediliyor.

Irak'ın doğuda Diyala'ya bağlı yatakların yanı sıra batıda Enbar'a bağlı Akkas, Bağdat'ın doğusu, Ahdab, Beled, Bedre ile güneyde de Rumeyle, Zubeyr, Kurna, Mecnun ve birçok petrol ve doğalgaz yatağına sahip olduğu biliniyor.

Gelirinin yaklaşık yüzde 95'ini petrolden elde eden Irak'ta günlük 3,5 milyon varile yakın petrol üretimi yapılıyor. Merkezi yönetim bunu 12 milyon varile yükseltmek istiyor.

Ancak geniş petrol rezervine rağmen ülkede yaşanan şiddet olayları petrol üretimi ve satışının önündeki en büyük engel görülüyor.

Irak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyük ikinci üreticisi durumunda.

Kaynak: AA / Güncel

Kürt Bölgesel Yönetimi Mesut Barzani Kerkük Irak Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title