Haberler

Görüntülü) Datçalılar, Kadın Davulcuyla Sahura Kalkıyor

Muğla'nın Datça ilçesinde, ramazan ayında davulla sahura kaldırma geleneğini bir kadın davulcu yaşatıyor.

Muğla'nın Datça ilçesinde, ramazan ayında davulla sahura kaldırma geleneğini bir kadın davulcu yaşatıyor. Datça'nın tek davulcusu olan, bir çocuk annesi 41 yaşındaki Özlem İsar, kamyonet kasasında tüm ilçeyi sokak sokak dolaşıp, halkı sahura kaldırıyor.

İstanbul'da televizyon ve radyo programcılığı, reklamcılık yapan, sürücü kursunda çalışan, sonrasında eşinden ayrılan Özlem İsar, 6 ay önce Datça'ya yerleşme kararı aldı. Aslen Malatyalı olan ve Anadolu türkülerine gönül veren İsar, geçen yıl bir arkadaş grubu arasında eğlence amacıyla eline aldığı davulun hayatını değiştirdiğini söyledi.

ALTI AYDIR DAVUL ÇALIYOR

Daha önce hayatında hiç davul çalmadığını, Anadolu ezgilerine ise her zaman ilgi duyduğunu belirten İsar, Davulu elime alınca hiç yabancılık çekmedim. Sanki yılların davulcusu gibi çalmaya başlayınca, arkadaşlarım çok beğendi. Daha sonra, Malatya'dan bir davul getirttim. Yaklaşık 6 ay süreyle arkadaş grupları arasında çaldım. Datça'da, davul-zurnaya ihtiyaç var. Birkaç arkadaş bir araya gelip bir ekip kurduk. Düğünlerde, asker uğurlamalarında, çeşitli eğlencelerde sahne almaya başladık. Altı aydır profesyonel olarak davul çalıyorum dedi.

SAHUR İÇİN ÖZEL MANİLER HAZIRLADI

Datça'da, ramazan davulcusu geleneğinin uzun süre önce terkedildiğine dikkati çeken İsar, Bu durumu öğrenince; Belediye Başkanımız Gürsel Uçar ile görüşüp kendisine, ramazan davulculuğuna talip olduğumu söyledim. Bu talebimi çok olumlu karşıladı. Ramazan davulcusu geleneğinin yaşatılması gerektiğine inanıyorum. Datça'nın tek ramazan davulcusuyum. Başka talipli olmayınca, ramazan ayı boyunca bütün ilçeyi dolaşıp, halkı sahura kaldıracağım. Sahur için özel maniler hazırladım. Daha ilk günden olumlu tepkiler aldım diye konuştu.

SPONSORLARI BİLE VAR

Sadece ilçe merkezindeki İskele ve Eski Datça mahalleleri değil, diğer mahallerde de davul çalacağını vurgulayan İsar, İlk gün tüm ilçeyi dolaşmak çok zor oldu. Baktım olmayacak, sponsor arayışına girdim. Bir oto kiralama şirketi sahibi bir ay süreyle kullanmak üzere karşılıksız olarak bir kamyonet tahsis etti. Şimdi çok daha kolay bir şekilde tüm ilçeyi dolaşabileceğim. Ayrıca, bir organizasyon şirketi de davul çalarken giymek üzere bana Datça'nın yerli kıyafetlerinden bir bindallı verdi. Her iki sponsoruma teşekkür ediyorum dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Muğla Datça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title