Haberler

    Görünmezlik Önce Denizlerin Altına Geldi!

    Herkes Görünmezliğin Peşinde Koşuyor Ama Bir Grup Bilim Adamı, Bu Konuda İlginç Bir Adım Attı Bile.

    ıllinois Üniversitesi'nden araştırmacılar, denizin altında nesneleri, sonardan ve diğer ses ötesi dalgalardan korumanın yolunu buldular. Denizin altındaki nesneleri bir nevi görünmez yapan bu alet için bilim adamları; "Bu kesinlikle bilim-kurgu değil" diyor.

    Araştırma ekibinin geliştirdiği iki boyutlu silindir şeklindeki cihaz 16 eş merkezli ve akustik devreli halkadan oluşuyor. Bu halkalar ise gelen sese yön veriyor. Her halkanın değişik kırılma indeksi olması, gelen ses dalgalarının içeriden dışarıya doğru hızlarında değişim göstermesine neden oluyor.

    Araştırmacılar dışarıdaki halkaların ses dalgasını yavaşlattığını ve dalgalar içeriye doğru gittikçe daha da hız kazandığını söylüyorlar. Daha çok hızlanma daha çok enerji demek olduğundan ses dalgaları, daha çok cihazın özel olarak ayarlanmış akustik devreleri sayesinde, dış halkalarında dolanıyor. Böylece cihazın dış çevresindeki ses dalgaları bükülüyor ve korunan nesne sonarda gözükmüyor.

    Cihazın 40 ila 80 KHz arası ses dalgasında işe yaradığı söyleniyor.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title