Haberler

Görümlü Davası

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde, 13 Haziran 1993'te 6 köylüyü aldıktan sonra öldürdükleri iddiasıyla dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin "birden çok kişiyi öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde, 13 Haziran 1993'te 6 köylüyü aldıktan sonra öldürdükleri iddiasıyla dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin "birden çok kişiyi öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Şırnak'tan Ankara'ya nakledilen davanın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına tutuksuz sanıklar, bazı maktul yakınları ve tarafların avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı, yargılamanın geçirdiği aşama itibariyle dosyanın esas hakkındaki mütalaa beyanı için tarafına verilmesini talep etti.

Mahkeme, taraf avukatlarına esasa ilişkin beyanda bulunmak, Cumhuriyet savcısına da mütalaa hazırlamak için süre ve dosyayı Cumhuriyet savcısına vererek duruşmayı erteledi.

İddianame

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 13 Haziran 1993'te Görümlü beldesi yakınlarında 6 güvenlik görevlisinin, terör örgütü mensuplarınca şehit edildiği, 13'ünün yaralandığı belirtiliyor.

Olaydan bir gün sonra Mete Sayar'ın talimatı üzerine askerlerin, belde ve civarından 12 kişiyi alarak, Tekirdağ Ulaş'tan gelen ve Görümlü Jandarma Karakolu'nda geçici konuşlanan 3. Zırhlı Tugay 2. Tabur Komutanlığına götürdükleri aktarılan iddianamede, bu kişilerden 6'sının serbest bırakıldığı, diğerlerinden ise bir daha haber alınamadığı kaydedilmişti.

İddianamede, "maktullerin cesetlerine ulaşılamamışsa da askerler tarafından tabura götürüldüklerine ve burada öldürüldüklerine dair çok sayıda tanık beyanının bulunması ve aradan 20 yıl geçmesine rağmen maktullerden haber alınamaması nedeniyle öldürüldüklerine dair dava açılmasını gerektirecek delillerin bulunduğu" ifadesine yer verilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Silopi Şırnak Politika Güncel Haberler

title