Haberler

Görevden uzaklaştırılan HDP'li Belediye Başkanı Ertan'a "eş başkanlık" davası

Hakkında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevden uzaklaştırılan HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın yasal dayanağı olmamasına rağmen sözde "eş başkanlık" sistemini uyguladığı gerekçesiyle 10 yıla kadar hapsi istendi.

Hakkında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevden uzaklaştırılan HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın yasal dayanağı olmamasına rağmen sözde "eş başkanlık" sistemini uyguladığı gerekçesiyle 10 yıla kadar hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, yargı kararlarına rağmen "eş başkanlık" sistemini uyguladığı tespit edilen Ertan hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Van 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, belediyede "eş başkanlık" sıfatını kullandığı belirlenen Ertan'ın "terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Şüphelinin başkanlığı döneminde "eş başkanlık" sisteminin fiili olarak uygulandığı ve buna ilişkin bazı haber içeriklerinin ihbar kabul edildiği belirtilen iddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğince yapılan araştırmada, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri'nde belediye meclis üyesi olarak seçilen Mustafa Avcı'nın sözde "eş başkan" sıfatıyla belediyenin her türlü organizasyonlarının içinde yer aldığı, tesis ve projeleri sahada bizzat inceleyerek belediye adına ilgilileri yönlendirdiği, belediye bünyesindeki görevlendirmeler, sendikal faaliyetler dahil her türlü personel hareketlerinde bizzat tasarrufta bulunduğu ve bu kapsamda ilgilileri talimatlandırdığı, belediyenin yönetiminde, sevk ve idaresinde etkin şekilde görev aldığının tespit edildiğine yer verildi.

İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yapılan incelemede, Avcı'nın Van Büyükşehir Belediyesinin resmi

internet sitesinde, resmi Twitter hesabında, çeşitli haber sitelerinde ve kamuya açık bilboardlarda "Van

Büyükşehir Belediyesi sözde eş başkanı" sıfatıyla kamuoyuna lanse edildiğine yönelik tespitlerin yer aldığına dikkati çekilen iddianamede, Ertan'ın mevzuatta öngörülmeyen "eş başkanlık" uygulamasını yargı kararı hilafına fiilen sürdürdüğü vurgulandı.

Van Büyükşehir Belediyesine ait "https://Van.bel.tr/URL" adresli web sitesinde ve "https://Twitter.com/vanbuyuksehirbb/URL" adresli twitter hesabında sözde "eş başkan" uygulamasına dair birçok faaliyete ilişkin görselin tespit edildiği vurgulanan iddianamede, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Ertan'ın, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından yürütülen soruşturma ve devam eden kovuşturmalar gerekçesiyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldığı anımsatıldı.

"Terör örgütünün talimatlarıyla eş başkanlığa geçiş yapmışlar"

Terör örgütü PKK'nın, ilk olarak Demokratik Toplum Kongresi yapılanması ve 2013 yılından sonra alınan kararlar doğrultusunda "eş başkanlık" sistemine geçtiği belirtilen iddianamede, terör örgütüne yönelik ülke genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda bazı belediye başkanlarının gözaltına alınması ve tutuklanmasının ardından terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatları doğrultusunda mevcut duruma alternatif model oluşturmak amacıyla 2014'teki yerel seçimlere "eş başkan" adaylarıyla girerek bu sisteme geçiş yaptıklarının anlaşıldığı bildirildi.

Sözde "eş başkanlık" sistemine geçişin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla gerçekleştirildiği kaydedilen iddianamede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Şüphelinin başkanlığı döneminde sözde eş başkanlık sisteminin Van Büyükşehir Belediyesinde fiili olarak uygulamaya konulduğu, şüphelinin örgütün sözde politikası ve kararı olan uygulamayı yerine getirdiği belirlenmiştir. Daha önce de yürütülen soruşturma neticesinde tanzim edilen iddianamede belirtilen eylemlerin de değerlendirilmesinde, şüphelinin örgüt hiyerarşisine dahil olarak örgütün amacına sunduğu katkı ve dış dünyaya yansıyan, çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk bulunan eylemleri ve bu eylemlerin gerçekleştirildiği yer, zaman ve hitap ettiği kitle nazara alındığında silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği anlaşılmıştır."

Kaynak: AA / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title