Haberler

Gördüğü Acıları 50 Yıl Sonra Kitapta Anlattı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan 11 çocuk annesi ev hanımı Hatice Yakut, küçük yaşta evlendirilen kızların yaşadıklarını 50 yıl sonra yazdığı romanda anlattı.

AHMET ÖZEL - Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan 11 çocuk annesi ev hanımı Hatice Yakut, küçük yaşta evlendirilen kızların yaşadıklarını 50 yıl sonra yazdığı romanda anlattı.

Yeşilköy Mahallesinde ikamet eden Yakut, AA muhabirine, çocukken köyünde kızların küçük yaşta evlendirilmesinin kendisini etkilediğini, bunu yaşayanların şahit oldukları acı ve zorlukları hep dile getirmek istediğini belirtti.

Okuma yazma bilmemesi ve hayat şartları nedeniyle buna vakit ayıramadığını anlatan Yakut, 15 yıl önce komşularının haber vermesi üzerine gittiği kursta okuma yazma öğrendiğini anlattı.

Okuma yazma öğrendikten sonra kağıtlara köyünde yaşananlara dair notlar almaya başladığını anlatan Yakut, şunları söyledi:

"Çocukluk yıllarımda bulunduğum köyde küçük yaştaki kızlar evlendiriliyordu. Küçük anneler oluyordu hatta berdel usulü evlilikler vardı. Ben bunlardan çok etkilenirdim. Hep bu konuları yazacağım derdim ama okuma yazmam olmadığı için içimde ukde olarak kaldı. Ben de evlenip çoluk çocuğa karıştım ama köyümüzde yaşananlara ilgisiz kalmadım."

Yazmasına hiçbir şey engel olamadı

Yakut, notlarını aldığı sırada köye yaptığı ziyaretlerin kitabını bir an evvel yazmak için kendisini motive ettiğini söyledi.

Romanını yazmak için 15 yıl boyunca tuttuğu notları biriktirdiğini ifade eden Yakut, bir yıl önce bunları götürdüğü matbaa yetkilisinin kitabı bu şekilde basamayacağını, bilgisayar çıktısı halinde notlarını getirmesini istediğini söylediğini aktardı.

Yazım aşamasında önüne çıkan bilgisayar bilmeme engelinin de kendisini durduramadığını ifade eden Yakut, şunları söyledi:

"Son 6 yılda konuları toparladım ancak bu kez de bu notlarımın bilgisayara geçmesi gerekti. Bu sefer oğluma 'Bana bir bilgisayar al. Ben bilgisayar kullanmasını da öğreneceğim.' dedim. Ailem hep destek verdi zaten. Sonra oğlum bilgisayarımı aldı ve torunum da bana yardım etti. Bilgisayarı da öğrenince bu defa notlarımı bilgisayar ortamında yazmaya başladım ve kitabımı oluşturdum."

340 sayfalık romanını 65 yaşında bir hafta önce yayınladığını ifade eden Yakut, romanının ismini, kızların "ödenmiş bir bedel" karşılığı evlenmesi nedeniyle kendi türettiği "ödek" kelimesini kullanarak "Ödek kızı" olarak belirlediğini ifade etti.

Yakut, "Romanımda Anadolu'da küçük kızların omuzlarına binen acılar, bu acıların sürüklediği kocaman hayatlar, çocuk gelinler ve berdel usulu evlilikleri anlattım. Tüm yazdıklarım yaşanmış hikayedir. 50 yıl önce yaşadığım köyde töreler gereği olan ve beni duygulandıran bu gelenekler hala devam etmektedir."

Yakut, kitap yazmasında torununun büyük katkısı olduğunu belirterek, torununa teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Yeşilköy Dörtyol Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title