Haberler

Google, Hastaların Ölüm İhtimalini Hesaplamaya Başladı

Güncelleme:

Google, yeni geliştirdiği sistem ile hastaların yaşam verilerini değerlendirerek hastanede bulundukları süre içerisinde ölme ihtimalini hesaplıyor.

Google, yeni geliştirdiği bir algoritma ile hastaların yaşam verilerini değerlendirerek hastanede bulundukları süre içerisinde ölme ihtimallerini hesaplıyor. Google'ın geliştirdiği yeni yapay zeka, hastanın yaşam süresini göstermenin yanı sıra, hastanede kalış süresini ve hastaneye geri gelme ihtimalini de tahmin edebiliyor

MEME KANSERİNİN SON EVRESİNDEKİ KADINA YÜZDE 19,9 İHTİMAL VERDİ

Euronews'te yer alan habere göre; yeni geliştirilen algoritma ismi açıklanmayan bir kadın üzerinde uygulandı. Meme kanserinin son evresindeki bir kadın, iki doktorla görüştü ve MR'ı çekildi. Diğer yaşamsal verileriyle birlikte hastane kayıtları da dahil olmak üzere toplam 175 bin 639 veri algoritmaya yüklendi. Yapay zeka yaptığı değerlendirmede hastanın ölüm ihtimalini yüzde 19,9 olarak hesapladı. Hasta birkaç gün sonra hayatını kaybetti.

Kimliği açıklanmayan bu kadının dokunaklı hayat hikayesi Google tarafından yapılan bir araştırma kapsamında geçtiğimiz Mayıs'ta yayımlandı. Araştırma, tedavide sinir ağlarının potansiyelini ön plana çıkaran, verileri otomatik olarak öğrenip geliştiren yeni bir tür yapay zeka yazılımı üzerine.

GOOGLE'IN BİR SONRAKİ HEDEFİ TAHMİN SİSTEMİ

Tıp uzmanlarını en çok etkileyense Google'ın daha önce erişilmez olduğu düşünülen bilgisayar dosyaları veya eski grafikler üzerinde tutulan notlar arasından da bilgi eleyebilmesi. Üstelik bunu var olan tekniklerden daha hızlı ve daha isabetli şekilde yapabiliyor. Google'ın tahmin sistemi elde edilen sonuca hangi kayıtlar üzerinden ulaşıldığını da gösteriyor.

Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları elektronik sağlık kayıtlarının ve hastalara ait diğer verilerin daha verimli bir şekilde kullanılması için yıllardır yeni yöntemler geliştirmeye uğraşıyor. Çünkü daha fazla bilgi paylaşımı ve gerekli bilgilerin doğru zamanda açığa çıkarılması evrak işine ayrılan vakti azaltarak hastaya daha fazla zaman ayrılmasına yardımcı olabilir. Daha da önemlisi hayat kurtarabilir. Ancak varolan sistemler maliyetli ve külfetli olduğu kadar zaman da kaybettiriyor.

Google'ın bir sonraki adımda hastalık belirtilerinin ve teşhisinin daha isabetli yapılabilmesini hedeflediği kaydedildi. Bu hedef umutla birlikte kaygıları da beraberinde getiriyor.

YAPAY ZEKANIN DOKTORLARI YÖNLENDİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

Google'ın "Tıp Beyni" olarak adlandırdığı grubun çalışmaları yapay zekanın sağlık alanındaki uygulamaları için ticari pazara girme imkanı açıyor. Sağlık alanındaki yazılımlar çoğunlukla elle kodlandırılırken, Google'ın yaklaşımı makinelerin verileri kendi kendine çözümlemeyi öğrenmesine dayanıyor. Bu sayede çok bariz hataların önüne geçilebilmesi umuluyor. Google gelecekte doktorların bazı ilaç ve tanılarda yapay zeka tarafından yönlendirilmesini amaçlıyor.

MALİYETİ YÜKSEK

Bu umut verici gelişmelere rağmen sağlık alanında yapay zeka kullanımının önünde büyük engeller bulunuyor. Bunların başında yüksek maliyetli yatırımlar geliyor. Bir diğer sorun ise hastanelerle yapılan anlaşmalar. Google her ne kadar ABD'deki bazı üniversitelerle anlaşma yaparak hastaların sayısal kayıtlarına anonim olarak ulaşma imkanına kavuşsa da, geliştirdiği sistem her bir hastane için ayrı tahmin modeli yaratıyor ve veriler arasında geçiş imkanı bulunmuyor. Çalışmalarını yürütebilmesi için şirket daha fazla kayda ulaşmanın yollarını arıyor.

En önemli sorun ise sağlık alanına derin dalış yaparak Google'ın bireyler hakkında sahip olacağı veriler oluştuyor. Google ve benzeri dev teknoloji şirketlerinin bu sayede emsalsiz ve neredeyse tekelci bir şekilde yaratılan veriler üzerinden fayda sağlama kabiliyetine erişebilmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Google Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (14)

ARAŞTIRMACI:

Her şeyi bilen Yüce ALLAH tır. Yüce ALLAH''ın izni olmadan bilim ve araştırmacılar dahi ilerleme sağlayamazlar. Arastırıp okuyun. Înanç samimiyeti çok önemlidir.

16
1
yanıtYanıtla
ali:

sadece allah bilir.

14
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazındemko:

Bunlar iblis taifeleri iste bular munafik nerdeyse some haşşa azrail in gorevi elinde alacaklar ya kaffirler

4
3
yanıtYanıtla
Bilecik:

Böyle bisey olsa insan ölmeden önce kafayı yer ölüm günüm geldi diye

7
0
yanıtYanıtla
46:

Doktor bile 3 ay diyo yasar insan gec oluyo kimi de yasiyo Allahi telanin isinden su al sorulmaz

5
1
yanıtYanıtla
MERT:

Sen önce Allah-u Teala''yı düzgün yaz sonra ağzına din lafını al. Cahil seni

yanıt3
yanıt0
Deli dolu:

Bahis şirketlerini zor günler bekliyor.

3
0
yanıtYanıtla
Vatandas:

Simdi anladiniz mi, bu birkac sosyal media-internet aleminin kartel takimlarinin ilerideki zamanlarda ,1.basamagi butun insanlari fisleyip , 2. basamakda kategorilestirip, 3.basamakda insanlarin butun verilerini pazarlayip, strateji uretip, kolelestirmek.. Zannetmeyin ki facebookunuzla lak lak yapip vakit geciriyorsunuz, dunya oyle pencereden gordugunuz gibi donmuyor..

2
1
yanıtYanıtla
Mustafa:

Adı üstünde ANONİM. Onlar doktor bu makine

2
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

insan bi adresini atar:)

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title