Haberler

Göller Diyarı Burdur Doğaseverleri Bekliyor

Antalya, Isparta, Konya, Afyonkarahisar ve Burdur illerini kapsayan göller yöresindeki irili ufaklı pek çok göl, doğaseverlere alternatif turizm olanakları sunuyor.

GÖKMEN YÜCE - Antalya, Isparta, Konya, Afyonkarahisar ve Burdur illerini kapsayan göller yöresindeki irili ufaklı pek çok göl, doğaseverlere alternatif turizm olanakları sunuyor.

AA muhabirinin Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden aldığı bilgilere göre, Burdur'da bulunan göller, doğal güzellikleri, barındırdığı birbirinden güzel kuş türleri ve bitki örtüsüyle ilgi çekiyor.

Yeşilova ilçesinde, 6 bin 800 metre eninde, 9 bin 86 metre uzunluğunda tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı bir havza içerisinde yer alan Salda Gölü, bunlardan birini oluşturuyor.

Çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü belirlenen göl, turkuaz renkli eşsiz bir güzelliğe sahip. Çevresinde bisiklet turları düzenlenen, kuş gözlemi yapılan, yüzülen ve dalış gerçekleştirilebilen göl, fotoğraf tutkunları için de önemli imkanlar sunuyor.

Yaklaşık 185 metre derinliğe sahip göl, beyaz kumsalı ve berrak yapısıyla da ilgi çekiyor.

Burdur Gölü

Söğüt Dağı ile Suludere-Yayladağ kütleleri arasında kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan, tektonik çöküntünün sularla dolması ile oluşan Burdur Gölü, özellikle gün batımında çok sayıda yerli ziyaretçiyi ağırlıyor.

Göl, nesli azalan dikkuyruk ördeklerinin dünya popülasyonunun yaklaşık yüzde 75'inin kışladığı bir barınak olma özelliğine sahip.

Özellikle gölün kuzeyinde ve doğusunda yoğunlaşan kuş popülasyonu, kuş gözlemcisi doğa tutkunları için çeşitli imkanlar sunuyor.

Burdur Gölü'nün güneybatı yönünde yer alan Burdur Gölü Su Kuşları Yaban Hayatı Koruma Sahası, flamingo, tepeli pakta, kuğu, angıt, sakarmeke gibi tespit edilebilen 85 kuş türü varlığı ile dikkati çekiyor.

Gölhisar Gölü

İsmini Gölhisar ilçesinden alan göl, balık, sürüngen, kelebek, kuş ve memeli türlerin alanda üremesine ve beslenmesine imkan sağlıyor.

Kuş türleri açısından Türkiye'nin önemli yaşam alanlarından biri olan Gölhisar Gölü'nde bugüne kadar 53 kuş türünün varlığı tespit edildi.

Gölde ve çevresinde sulak alan, tarım, orman, dağ bozkırı, kayalık ve tekno ekosistemleri bulunuyor. Bu ekosistemler içinde göl aynası, sazlık, turbalık, ıslak çayırlık, dere, kayalık, ibreli orman, yapraklı orman, ibreli ve yapraklı karışık orman, ağaçlık, ağaçlandırma, dağ bozkırı, tarım ve tekno habitatları yer alıyor.

Yarışlı Gölü

Burdur ve Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yarışlı Gölü, az sayıdaki çay ve pınarlar ile besleniyor.

Suyu acı olan göl, endemik ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapıyor. Flamingo, kızkuşu, kılıçgaga gibi bazı kuş türleri için önemli bir yaşam alanı olan gölde 80'i ötücü, 50'si su kuşu, 9'u gündüz ve bir gece yırtıcısı kuş türü görülüyor.

Bölgede kızıl tilki, sincap, kirpi, kara kaplumbağası, çizgili kaplumbağa, dikenli keler, tarla kertenkelesi ve kara kaplumbağası gibi karasal omurgalı hayvanlar da yaşamlarını sürdürüyor.

Çorak ve Yazır gölleri

Yeşilova ilçesinin kuzeyinde yer alan Çorak Gölü, tarım alanlarıyla çevrili küçük ve tektonik tuzlu bir göl olma özelliğine sahip. Çevresinde tuzlu göl yüzeyi, tuzlu bataklıklar, sazlık alanlar, tarım alanları ve bozkır habitatları bulunan göl, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan tuzcul sabun otu (saponariahalophila) isimli bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Gölün çevresinde dikenli keler, tilki, yaban domuzu, kara tosbağası, alaca sansar gibi memeliler de görülüyor.

Yazır Gölü ve çevresinde yapılan araştırmalarda ise 83 familyaya ait 355 sucul ve karasal bitki türü belirlendi. Büyük kısmı kamış ve saz bitkileriyle kaplı gölde 29 ötücü, 8 su kuşu ve 6 gündüz yırtıcı kuş türüne rastlandı.

Burdur, bu göllerin dışında pek çok küçük gölü de barındırıyor.

"Göl turizmini geliştirmek istiyoruz"

İl Kültür Turizm Müdürü Servet Olpak, AA muhabirine, Burdur'daki göllerin tanıtımı için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Geçen ay Salda Gölü'nün tanıtımı için bisiklet şenliği düzenlediklerini bildiren Olpak, bu organizasyona Türkiye'nin birçok yerinden sporcunun katıldığını ifade etti.

Burdur'daki göllerin birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırdığını vurgulayan Olpak, şöyle konuştu:

"Valilik ve belediyelerle yaptığımız çalışmalarla bu güzelliklerin daha çok kişi tarafından tanınmasını istiyoruz. Bu kapsamda Burdur Gölü çevresinde çok sayıda etkinlik düzenlendi. Önümüzdeki günlerde özellikle Gölhisar Gölü'nün tanıtımı için çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Burdur'da göl turizmini geliştirmek istiyoruz. Son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşandı. Artık göllerimiz daha fazla ziyaret ediliyor."

Kaynak: AA / Yerel

Isparta Antalya Burdur Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title