Haberler

Göller Bölgesi'nde 20'den Fazla Böcek Türü Bulundu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'ndeki bilim insanları, Göller Bölgesi'nde daha önce adı hiç konulmamış 20'den fazla böcek türü keşfetti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'ndeki bilim insanları, Göller Bölgesi'nde daha önce adı hiç konulmamış 20'den fazla böcek türü keşfetti. Uluslararası çapta yürütülen proje kapsamında keşfedilen yeni türler dünya literatürüne girdi.

SDÜ Orman Fakültesi, Orman Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, Türkiye'nin bitki ve böcek türleri bakımından çok zengin bir ülke olduğunu söyledi. Bu nedenle Göller Bölgesi'nde 10 yıldır araştırma çalışması yaptıklarını belirten Prof. Dr. Avcı, keşfedilmemiş 20'nin üzerinde böcek ile kelebek türüne rastladıklarını açıkladı. Daha çok Göller Bölgesi'ndeki meşe ormanları arasında böcek zenginliğini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada yeni türlerin dünya çapında ses getirdiğini aktaran Prof. Dr. Avcı, "Daha önce dünyada bilinmeyen, hiç görülmemiş 20'den fazla yeni tür diyebileceğimiz böcek tespit ettik. Bunlardan bir tanesi kelebek türü, diğerleri de bizim kollektera dediğimiz bilimsel anlamda 'örtük kanatlılar' olarak sınıflandırılan böcekler. Bu çalışmalarımızı daha çok Eğirdir İlçesi, Yukarıgökdere bölgesindeki endemik bitki türü olan Kasnak Meşesi ormanlarında yaptık. Bunun yanında Gölhisar İlçemizdeki Altınyayla yöresinde meşe ormanlarında yine önemli bulgulara ulaştık. Burada bulduğumuz böcek türlerinden çoğu Türkiye'de yeni tespit edildi hatta bazıları dünyada yeni tespit edildi. Bunların tanımı yapılarak uluslararası dergilerde yayınlandı ve litarütüre girdi" diye konuştu.

BÖLGENİN İSİMLERİ VERİLECEK

Bilim dünyasına kazandırılan yeni türlere yöreye ait isimler veya bulan kişinin soy isminin verilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Avcı, "Örneğin Kasnak Meşesi ormanında tespit edilen türlerden 'Kardiyoporis Kasnaki' adını verdiğimiz bir tür bulunmakta. Bununla beraber 'Alegoki Turkika' yani Türkiye'ye has bir tür olduğunu belirtmek amacıyla bu ismi verdik. Bundan sonra daha birçok tür bulunacağını inanıyorum. Çünkü bu zamanki çalışmalarımız bize bunu gösterdi" dedi.

BÖCEK TÜRLERİ YURT DIŞINA KAÇIRILIYOR

Türkiye'nin böcek ve bitki türleri bakımından zengin olduğunu da kanıtlayan araştırmalar neticesinde ciddi bulgulara ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Avcı, bu türlerin bulunmasıyla birlikte yeni bir suç tanımının da ortaya çıktığını vurguladı. Prof. Dr. Avcı, Türkiye'de var olan potansiyelin yurt dışındaki koleksiyoncular tarafından dikkat çektiğini dolayısıyla 'biyokaçakçılık' suçu işleyerek bu türlerin yurt dışına kaçırıldığını anlattı. Prof. Dr. Mustafa Avcı şöyle konuştu:

"Günümüzde artık çok dikkati çekiyor. Ülkemizde çok nadir bulunan böcek türleri ve bitki türlerinin yabancı toplayıcılar, koleksiyoncular tarafından ülkemizde toplanması hatta bazı insanların da yöresel olarak bunlara yardımcı olması hatta yurt dışına götürüp satması dikkat çeken ve üzücü bir durum." - Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Avcı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title