Haberler

Gölhisar Gölü'nde Kamış Tehlikesi

Gölhisar Gölü'nün 4,5 kilometrekarelik yüzey alanının yaklaşık yarısını kapladığı belirtilen kamışların göldeki su kalitesini düşürdüğü, balıkların yaşam alanını daralttığı ve göl suyundaki oksi...

GÖKMEN YÜCE - Gölhisar Gölü'nün 4,5 kilometrekarelik yüzey alanının yaklaşık yarısını kapladığı belirtilen kamışların göldeki su kalitesini düşürdüğü bildirildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölhisar Gölü'nde yaklaşık 3 yıldır çalışma yaptıklarını, bu çalışmalara zaman zaman Orman Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiğini söyledi.

Yaklaşık 4,5 kilometrekare yüzey alanına sahip gölün en derin yerinin 3,5-4 metre, ortalama derinliğinin ise 2-2,5 metre civarında olduğunu anlatan Gülle, eskiden çok verimli olan gölde 50 kilogramlık yayın ve çok miktarda sazan balığının bulunduğunu kaydetti.

Son yıllarda kamış popülasyonunun aşırı derecede çoğalması sonucu göldeki su kalitesinin düştüğünü, balıkların yaşam alanının daraldığını ve göl suyundaki oksijen değerininin azaldığını anlatan Gülle, "Göldeki kamışlar çok yoğun gelişiyor. Yaş ağırlık olarak 17 bin tonluk miktardan söz ediyoruz. Kuru ağırlık olarak ise yıllık 4-5 bin tonluk kamış oluşumu söz konusu. Bunlar gölün içinde öldüğü zaman su kalitesini bozuyor. Balıklarda olumsuz etki yapıyor. Gölden ekonomik olarak elde edilen gelirlerde de azalmaya neden oluyor" dedi.

"Göl bataklığa doğru hızlı bir evrim geçiriyor"

Doç. Dr. Gülle, gölde yüksekliği 6 metreye varan kamış bulunduğu, bunların yoğun olarak gelişip yine göl içinde öldüğünü bildirdi. Bu nedenle gölde zamanla bitki yığınları oluştuğuna dikkati çeken Gülle, şöyle konuştu:

"Gölde bitki yığınları nedeniyle çok yüksek oranda çürüme meydana geliyor. Bu çürüme neticesinde göl suyu değerinin oksijen içeriği azalıyor. Sudaki humik asitler, tanik asitler ve tanin dediğimiz ayrışmaya karşı son derece dirençli organik bileşiklerin miktarı artıyor. Göl suyu giderek açık çay şeklini alıyor. Kamışların zamanla üstüste yığılmasıyla gölün derinliği azalıyor. Göl giderek bataklığa doğru hızlı bir evrim geçiriyor. Bunun önlenebilmesi için kamışların belki kontrol altına alınması zorunluluğu ortaya çıkıyor."

"Kamışlık alanın içinde yılan bile ilerleyemiyor"

Gülle, kamışlar hakkında gereği kadar bilgi sahibi olunamaması veya yasal engellerden dolayı Gölhisar Gölü'nden ekonomik olarak yeteri kadar fayda sağlanamadığını kaydetti.

Ekosistemlerin ayrılmaz bileşeni kamışların bulunduğu yerde doğal yaşamın daha canlı olduğunu anlatan Gülle, bu bitkilerin kuşlar açısından da koruyucu özelliğe sahip olduğunu vurguladı.

Kamışların normalde su kalitesini iyileştiren, peyzaj ve manzara özelliği bulunan değerli bitkiler olduğunu diye getiren Gülle, şöyle devam etti:

"Bazen suyun içerisinde herhangi bir canlı grubunun çok aşırı miktarda gelişmesi, bir takım olumsuzluklara da yol açabilir. Gölhisar Gölü'ndeki kamışlık alanın içinde yılan bile ilerleyemiyor. Yani son derece yoğun bir gelişim söz konusu. Biz bu konuya önlem alabilmek için araştırmalarımızı sürdürüyoruz."

Gülle, kamışların dünyada eskiden kağıt sanayinde, günümüzde ise izolasyon maddesi, biyoenerji üretiminde, gübre ve hayvan yemi olarak kullanıldığını belirtti. - Burdur

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gölhisar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title