Haberler

Göktürk-2 Uydusu Uzayda

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini bildirdi.

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini bildirdi.

Altunbaşak, Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatma töreninde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin uzay teknolojisi için yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Türkiye'nin 3. yer gözlem uydusu olan Göktürk 2'nin TSK'nın uydu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandığını ifade eden Altunbaşak, Göktürk 2'nin Türkiye'nin 2. milli yer gözlem uydusu olduğunun da altını çizdi.

Altunbaşak, Göktürk 2'nin 15 gigabyte resim depolama kapasitesine sahip ve 20 km'lik kare şeklinde fotoğrafların alınabildiği özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

-Yazılımların yüzde 100'nü donanımın yüzde 80'ni Türk mühendisler yaptı-

Dünya çevresindeki bir turunu 98 dakikada tamamlayan uydunun, her taraftan geçerek resim alabilme kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Altunbaşak, "Bu uyduyu diğerlerinden ayıran en önemli özellik yüksek yerlilik oranı. İçerisindeki yazılımların yüzde 100'ü ve donanımın yüzde 80'i Türk mühendisleri tarafından yapıldı" diye konuştu.

Uydunun fırlatma sürecine ilişkin bilgi veren Altunbaşak, şunları anlattı:

"Fırlatma süreci ateşlemeyle başlar. Füze ateşlenir ateşlenmez 17 saniye boyunca yeryüzüne dik olarak ivmelenerek gökyüzüne doğru çıkıyor. Aşağı yukarı 800 km'ye ulaşınca yeryüzüne biraz daha paralel hareket etmeye başlıyor. Bu uydu 2 kademeli bir motora sahip. Birinci kademe motorun yakıtı 152. saniyede bitecek ve boş olan tankı hafifletmek amacıyla atacağız. Buradaki yükseklik de aşağı yukarı 80 km olacak.

Atış noktasından 650 km, Çin'de Maduo kasabasına düşecek. Daha sonra ikinci kademe motorları ateşlenecek. Ateşlenmenin 3. dakika 7. saniyesinde Göktürk 2'yi de ateşleyen kısmın kapakları açılacak. Bu, 126 km yükseklikte olacak. Daha sonra seyahatinin 5 dakika 24. saniyesinde 342 km'lik bir irtifaya çıkacak. Bu irtifada 2. aşama roketleri de durduracağız. Çünkü yeterince yüksek bir hıza ulaştığı için kendi hızıyla gidecek ama sadece yön vereceğiz. Bu şekilde 686 km irtifaya çıkacak. Bu, olması gereken irtifa ve burada artık yönünü dünyaya doğru çevirip, motorlarını da durdurup uydumuzu bırakacak. Yani bir saniyeden az bir sürede buradan Kızılay'a gitmesi lazım. Bu kritik hızda bırakması bizim için çok önemli."

-"Birer yıl arayla 2 uydu atabilmek çok manidardır"-

Dünya üzerinde yaklaşık 200 ülkeden 56'sının uydusu olduğunu ve bunlardan sadece 25'inin kendi uydusunu üretebildiğini vurgulayan Altunbaşak, Türkiye'nin bir sene arayla 2. kez kendi uydusunu fırlattığını belirtti.

Türkiye'nin uzay serüvenine geç girmesine rağmen çok hızlı girdiğini ifade eden Altunbaşak, "Birer yıl arayla 2 uydu atabilmek çok manidardır. Yer gözlem uydusu konusunda Türkiye meseleyi çözmüştür. Bazı parçaları hala yurtdışından alabiliriz ama sistemin ana mekanizmasını, DNA'sını çözdük. Bundan sonra vites yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

Dünyada 11 ülkenin kendi uydusunu kendi roketiyle fırlattığına dikkati çeken Altunbaşak, "İnşallah biz de 12. ülke oluruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini belirten Altunbaşak, Ege kıyılarından birinci kademe motorun Akdeniz'e ikinci kademe motorun da Atlas Okyanusu'na düştüğünü, bu durumun da çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Karadeniz'den atılması halinde ise birinci aşama motorunun Karadeniz'e ikinci aşama motorun da Kuzey Buz Denizi'ne düşeceğini anlatan Altunbaşak, bunların rahatlıkla yapılabilecek çalışmalar olduğuna işaret etti.

İkinci önemli hususun da takım uyduları olduğuna değinen Altunbaşak, Türkiye'nin her karış toprağının her saniye milli imkanlarla gözlenmesini istediklerini dile getirdi. Altunbaşak, bunun sadece bir uydu ile olamayacağını ve takım uydusu çalışmasının gerektiğini ifade etti.

Altunbaşak, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Muhabir: Meltem Uzun- Selma Kasap-Özcan Yıldırım

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Göktürk Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title