Haberler

Göçmen Kuşlar Seyfe Gölü'nü Sevdi

Göç yolları üzerinde bulunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, ilkbaharda kuzeyden güneye göç eden flamingo, angut, turna, martı ve birçok kuş türünün görsel şölenine sahne oluyor.

Göç yolları üzerinde bulunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, ilkbaharda kuzeyden güneye göç eden flamingo, angut, turna, martı ve birçok kuş türünün görsel şölenine sahne oluyor.

Gölü ziyarete gelenler burada konaklayan binlerce kuş türünü fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramsar Sözleşmesi, tabiat koruma ve birinci derece doğal sit alanı kararlarıyla korunan gölde son aylardaki yağışlar ve DSİ tarafından kılçık kanalların temizlenmesiyle su seviyesinin yüzde 70'lere kadar yükseldiğini ancak yağışların azalmasıyla seviyenin düştüğünü söyledi.

Geçen yıllarda yaz aylarında tamamen kuruyan gölde artık yüzde 40 civarında su bulunduğunu ifade eden Çetiner, birçok kuş türünün gölde zaman geçirdiğini, bir süre kaldıktan sonra yollarına devam edeceklerini dile getirdi.

Çetiner, ilkbahar ve sonbaharda Seyfe Gölü'nün göçmen kuşların toplanma noktası olduğunu anlatarak, "Burada biraz dinlenip, beslenip, diğer gelen kuşlarla koloniler halinde göç yollarına devam ediyorlar." dedi.

Özellikle flamingo ve ördeklerin gölde görsel şölen oluşturduğunu vurgulayan Çetiner, şunları dile getirdi:

"Seyfe Gölü Kuş Cenneti, Türkiye'nin önemli göç yollarında bulunan sulak alanlarından. Şu an flamingoları, ördekleri, angutları, turnaları, kız kuşlarını, martıları, tarla kuşlarını, irili ufaklı birçok göçmen ve yerel kuş türlerini görebiliyoruz. Su seviyesi istediğimiz oranda değil. Sadece yağışlar ve kılçık kanalların temizliği ile gelen su var. Su girişi az olmasına rağmen birçok kuş türünü görmemiz bizi mutlu ediyor. Bilhassa flamingo ve ördek sayısındaki artış dikkati çekiyor. Türkiye'deki önemli göç yollarından birinin üzerinde bulunması ve tersine göçün başladığı sonbahar ayında kuşların en önemli toplanma noktası olması Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin önemini biraz daha artırıyor. Göç yapan kuşların dinlenme ve beslenme alanlarına ihtiyaçları var."

Henüz gölü besleyen ana pınarlardan göle su girişinin olmadığını anlatan Çetiner, "Bilhassa Seyfe Pınarı'ndan göle girecek su bizim için çok önemli. Buradan gelen su, göl girişinde deltalar ve küçücük adacıklar oluşturuyor. Oluşan sazlıklar ve flora kuşların yuva yapmaları ve korunabilmeleri için önem taşıyor. Göle tatlı su girişinde oluşan sert kabuklular, larvalar ve küçük balıklar gibi besin kaynakları ve sığ bir göl olması flamingoların Seyfe Gölünü tercih etmekteki en önemli etkendir." diye konuştu.

Çetiner, bölgede uygulanan ÇATAK Projesi'nin devam etmesi ve sulama amaçlı teşvik alanının üç bölüme ayrılarak göle yakın yerlerde teşvik oranının artırılması gerektiğini ifade ederek, "Malya ve Eski Doğanlı gibi pınarlardaki su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki su seviyesine göre su verilmeli ve mutlaka damlama sulama sistemine geçilmeli. Kalaba-Seyfe Pompaj Sulama Projesi'nin ikinci etabı hızlandırılarak Seyfe Gölü civarına su verilmeli." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Seyfe Gölü Kırşehir Mucur Göle Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title