Haberler

Göçerler, Kuraklık Nedeniyle Yollara Düştü

Son 70 Yılın En Kurak Baharının Yaşandığı Güneydoğu Anadolu'da Sıcakların Bastırmasıyla Göçerler, Göç Yoluna Düştü.

Son 70 yılın en kurak baharının yaşandığı Güneydoğu Anadolu'da sıcakların bastırmasıyla göçerler, göç yoluna düştü.

Sürülerini telef olmadan bölgeden uzaklaştırmaya çalışan göçerler, "Mardin, Şırnak ve ilçelerinde sıcaklar erken bastırdı. Ayrıca kuraklıktan sürülerimizi otlatacak mera bulamıyoruz. Göç etmekten başka çaremiz kalmadı" dediler.

Kuraklığın en fazla etkilediği sektörlerden biri de hayvancılık oldu. Tarım alanları ile meraların kurumasıyla birlikte besiciler bu yıl bölgeyi erken terk etti. Mardin ve Şırnak'ın ilçelerinden sürüleriyle birlikte yollara düşen göçerler, Batman-Van karayolu güzergahını kullanıyor. Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf köprüsünden geçen bir grup besici, "Hayvanlarımız telef olmadan yollara düştük. Kuraklık her yeri vurdu. Geçtiğimiz yol güzergahında bile sürülerimizi otlatacak ot bulamıyoruz. Sadece ot değil, susuzluk da ayrı bir problem. Maddi durumumuzun elverişsizliğinden sürülerimizi tır ve kamyonlarla taşıyamıyoruz. İki üç haftalık zorlu bir yolculuktan sonra yaylalara ulaşacağız. Zorlu yolculukta bazı hayvanlarımız da telef olacak. Kuraklık tarla sahiplerinden çok bizi vurdu. Biz de en az onlar kadar etkilendik" diye konuştular.

Öte yandan bu yıl Hasankeyf Köprüsü'nden geçen göçerlerden, mağduriyetleri nedeniyle geçiş ücreti alınmadığı öğrenildi.

(MŞY-ZG-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title