Haberler

Göçerler, Kışa Yolda Yakalandı

BİNGÖL'ün Karlıova İlçesine dün düşen mevsimin ilk karı, göçerleri yolda yakaladı. Yaz aylarında Bingöl ve Karlıova yaylalarında hayvanlarını otlatan göçerler, kışın gelmesi ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya hayvan sürülerini götürürken, soğuk hava kar yağışına yolda yakalandı.

Yaz mevsiminde daha serin olan Bingöl, Karlıova ve Solhan ilçelerindeki yaylalara gelerek hayvanlarını otlatan göçerler, kış mevsimi gelmeden daha sıcak olan Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya giderken yolda, kar yağışına yakalandı. Dün Bingöl ve çevresinde etkili olan kar yağışıyla birlikte başlayan soğuk hava, hayvan sürülerini Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya götüren göçerleri olumsuz etkiledi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, kar yağışına yakalanmamak için erken davranıp günler süren yolculuğa koyulan besiciler, önceki gece ani bastıran kar yağışına, Karlıova İlçesi'ne bağlı Azizan Köyü'nde yakalandı. Besicilerin kar yağışına yakalanmasından dolayı elbiselerinin ıslandığı ve bazı koyunlarının telef olduğu görüldü. Kar yağışından kurtulmak için çoban ve hayvan sahipleri, gün boyu daha hızlı hareket etmek zorunda kaldı. Gün içerisinde yemek bile yiyemeyen çoban ve besiciler, mağdur olduklarını söyledi.

Erzurum'dan Şanlıurfa'ya gitmek için iki gündür yolda olduğunu belirten besicilerden Sadullah Güngör, "Karın yağmasıyla çok sıkıntı çektik. Kar yağışına yakalanmamak için çok mücadele ettik ama başarılı olamadık. Kar bizi yolda yakaladı. İnşallah daha fazla kardan etkilenmeden bir an önce Şanlıurfa'ya yetişiriz" dedi. Kar yağışından olumsuz etkilenen hayvan sahiplerinden Ömer Gök de, "Gece saat 3'te karın yağmasıyla hemen yola çıkıp sıcak bölgeye ulaşmak için hayvanlarımızla yola koyulduk. Hava sıcaklığı eksinin altına düştü mü bizim için durum çok ciddi olur ve hayvanlarımız zarar görür. Karlıova'da kış aylarında koyun yetiştiriciliği pek verimli olmuyor. Bu yüzden sıcak bölgelere gitmek zorundayız. Kar yağışıyla birlikte hayvancılık işi daha da zorlaşıyor. Allah bize yardım etsin" diye konuştu.

Kış aylarından Karlıova'da hayvanların insanlar gibi çile çektiğini anlatan çobanlardan Serhat Dal ise, "Beyaz koyunlar, kara biraz daha dayanıklıdır ama mor koyun, onlar gibi değil, hemen soğuktan etkileniyor. Hayvanlardan verim almak için Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi illere gitmek zorundayız. Oralar sıcak bölgedir. Koyunlar orda meralara çıkıp otlanıyor. Ama burada öyle bir şey yok. Karın yağmasıyla kalan gevenler de kayboldu. Karın yağmasıyla hayvanlarımızı yükleyip gitme vakti geldi bizim için" diye konuştu. - Karlıova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şanlıurfa Karlıova Bingöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title