Haberler

Gkry Başkanı Papadopulos'un Açıklamaları:

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (Gkry) Başkanı Tasos Papadopulos, Kıbrıs Rum Tarafının 8 Temmuz Anlaşması'na İlişkin Geçtiğimiz Cuma Günü Sunmuş Olduğu Öneri Hakkında Kıbrıs Türk Tarafından Cevap Beklediğini Söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Tasos Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının 8 Temmuz Anlaşması'na ilişkin geçtiğimiz Cuma günü sunmuş olduğu öneri hakkında Kıbrıs Türk tarafından cevap beklediğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Avrupa Konseyi bahar dönemi toplantısına katılmak üzere bugün Brüksel'e hareketi öncesinde Larnaka Havaalanı'nda açıklamalarda bulunan Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının geçtiğimiz Cuma günü teknik komitelerin faaliyete geçmesi konusunda sunmuş olduğu öneriye Kıbrıs Türk tarafının vereceği cevabı beklediğini söyledi. Habere göre Papadopulos, 'Teknik komitelerin kurulması çalışmalarının hızlandırılması için Kıbrıs Türk tarafının belge hazırladığı' şeklindeki haberleri yorumlayarak, Kıbrıs Türk tarafının, kendilerinin önceki iki önerisine neden yanıt vermediği sorusunu sordu. Kıbrıs Türk tarafının 8 Temmuz Anlaşması'nın net maddelerinden kaçınmaya çalıştığını da iddia eden Papadopulos, "Madem bu kadar acele ediyorlardı, 8 Temmuz Anlaşması'nın uygulanmasında öngörülen teknik komitelere hemen başlanması yönünde daha önce yapmış olduğumuz iki öneriye cevap verebilirlerdi. Ancak Türk tarafı bunun aksine 8 Temmuz Anlaşması'nın net maddelerinden kaçınmaya çalışmaktadır. Geçtiğimiz Cuma günü bir öneri sunduk ve Kıbrıs Türk tarafının yanıtını bekliyoruz" dedi.

Öte yandan Papadopulos, KKTC ile AB arasında doğrudan ticaret yapılması konusuna da değinerek, AB Dönem Başkanı Almanya ile bu konu üzerinde gerçekleştirilmekte olan görüşmelerin iyi bir havada devam etmekte olduğunu ve 26 Nisan 2004 tarihli karara ilişkin kendi yorumlarını vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Son günlerde gündemi meşgul eden ve 1974 yılında 5 yaşındayken yaralı halde Türkiye'deki bir hastaneye götürüldüğü iddia edilen, ancak kendisinden haber alınamadığı için kayıplar listesinde olan Hristakis Yeorgiu konusuna da değinen Papadopulos, Rum basınına yansıyan ve Hristakis'in akıbetine değinen sözde Türk belgesinin, Türkiye ve özellikle Türk askerinin Kıbrıs'taki kayıplar konusunda bilgisi olduğunu kanıtladığını iddia etti. Türkiye'nin, hayatta olan Rum kayıp bulunmadığı açıklamalarına karşın, Hristakis ve diğer Rum kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi çabalarının devam edeceğini ifade eden Papadopulos, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides'in bu konudaki açıklamalarının doğru olduğunu öne sürdü.

Tasos Papadopulos, 1975 yılında insani konulardan sorumlu olduğu dönemde Hristakis konusunun Ledra Palace'taki ikinci toplantıda gündeme geldiğini ve 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın toplantıda, Rum çocuğun Türkiye'deki bir hastanede bulunduğunu söylediğini, ancak bir sonraki hafta bu bilginin yanlış olduğunu ilettiğini savundu.

(MG-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title