Haberler

Giresun: Giresun'da 'Hayvan Sevgisi, İnsan Olma Yolunda Bir Adım' Konferansı

İstanbul Üniversitesi (İü) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Dodurka, Hayvanları Korumanın Sadece Bazı Meslek Gruplarının ve Derneklerin Değil, İnsan Olan Herkesin Görevi Olduğunu Söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Dodurka, hayvanları korumanın sadece bazı meslek gruplarının ve derneklerin değil, insan olan herkesin görevi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Dodurka, Giresun Valiliği ve Hayvanları Koruma Derneği'nce İl Özel İdare Kültür Sitesi'nde düzenlenen ''Hayvan Sevgisi, İnsan Olma Yolunda Bir Adım'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, sevgi eksikliğinin yaşandığı toplumda suç oranlarının da son derece arttığına dikkat çekerek, "Bunun önlenebilmesi için insanların sevmeyi öğrenmesi gereklidir" dedi.

Sevmenin kolay bir olgu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Dodurka, insanlar zor olan sevgiyi öğrenebilmeleri için en kolay yol olan hayvan sevgisinden başlanması gerektiğini belirterek, "Hayvanların sandığımız kadar ilkel, aşağılık, kapasitesiz, seviyesiz, olmadığını tüm insanlar bilmelidir. Hayvanların kendi problemlerini çözebilecek kadar akılları bulunmaktadır. Bir karıncayı ezerken, bir köpeğe tekme atarken, bir kedinin kuyruğunu çekerken onunda bir canlı olduğu unutulmamalıdır. Hayvanların insanlara benzediği ve birçok özelliklerinin ortak olduğu bilinmelidir. Hayvanlar insanlar gibi konuşamıyor olmasına rağmen gözleriyle ve davranışlarıyla konuşabilmektedir. Duygular bakımından insanlara çok benzeyen hayvanlar, ağlamak, gülmek, sevinmek, üzülmek, merak etmek, taklit etmek, aile kavramını hissetmek, kızabilmek, utanmak, korkmak, rüya görmek, yaramazlık yapmak, acı çekmek, düşünmek gibi davranışlarda bulunmaktadır. Bu nedenle insanların hayvanların da canlı olduğunu düşünerek saygı duymaları gerekmektedir" diye konuştu.

Prof. Dr. Dodurka, insanların hayvanlara karşı bazı görev ve sorumluluklarının da olduğunu kaydederek, "Herhangi bir canlının acı çekmesine karşı çıkmak, insan olan herkesin görevidir. Bu nedenle hayvanlara zarar verilmesini önlemek ve onları sevmemiz gerekmektedir. Hayvanları sevmek sadece bazı meslek grupları ve derneklerin değil, insan olan herkesin görevidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title