Haberler

Giresun'da Nevruz Kutlamaları

Giresun Üniversitesi Fen-edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Murat Tomak, Nevruz'un Çok Büyük Bir Coğrayada Yaşayan Türkler'i Birbirine Kenetleyen Milli Örf ve Geleneklerinin Bir Bütünü Olduğunu Söyledi.

Giresun Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Murat Tomak, Nevruz'un çok büyük bir coğrayada yaşayan Türkler'i birbirine kenetleyen milli örf ve geleneklerinin bir bütünü olduğunu söyledi.

İl Özel İdare Kültür Sitesi Salonu'nda düzenlenen 'Türk Dünyasında Nevruz' konulu panelde konuşan Tomak, Nevruz'un toprağın uyanışı, canlanışı, tabiatın doğum günü olduğunu belirtti. Tomak, Nevruz'un Türk dünyasında Milattan Önce 3. yüzyıldan bugüne kadar bahar bayramı olarak kutlandığını ifade ederek, bu günün ayrıca Türk toplumunun kültür ve halk inançlarında bir motif olarak yer aldığını da kaydetti.

Nevruz'u, çok büyük bir coğrayada yaşayan Türk insanlarını birbirine kenetleyen milli örf ve geleneklerinin bütünü olarak tanımlayan Tomak, "Nevruz, Türk kültüründe bereket, dilek, koruma, şifa sembolü, tabiat ile insanı birleştirici simgedir. Nevruz'u doğru anlamalı, doğru anlatmalı ve doğru yaşamalıyız. Uyuyan tabiatın uyanışı, insanlara da bu dirilişe uyarak doğaya yeniden hükmetmek için atılımda bulunmak inancının hatırlatılması anlamına gelen Nevruz, mitolojik unsurlarla süslenerek destanların ve efsanelerin içine yerleşmiştir. İnanışlara göre Nevruz, Türk takviminin başlangıcı, ilk insan olan Adem'in yaratılması, Nuh'un gemisinin karaya erişmesi, Hz. Ali'nin doğumu olarak anlamlandırılmaktadır" diye konuştu.

Tomak, Türk milletini ayakta tutan dinamiklerden biri sayılan Nevruz Bayramı'nın, kültürel bir bağ olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de sonsuza kadar kutlanacağını sözlerine ekledi.

(AÇ-MU-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title