Haberler

Giresun'da "14. Kuşdili Festivali"

Giresun'un Çanakçı ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Kuşdili Festivali"nin 14'üncü yapıldı.

Giresun'un Çanakçı ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Kuşdili Festivali"nin 14'üncü yapıldı.

İlçeye bağlı Karabörk beldesinin Kuşköy Köyü İlköğretim Okulu Bahçesinde yapılan festivale, Vali Dursun Ali Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri ve milletvekili adayları ve vatandaşlar katıldı.

Vali Şahin, yaptığı konuşmada, festivale katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Giresun'da görev süresinin 2 aya yaklaştığını ifade eden Şahin, "Bu süre içerisinde Giresun'un denizi, yaylaları, ormanları ve kültürel varlıklarıyla eşsiz doğal güzelliklere sahip olan gözlemledim" dedi.

Düzenlenen festivallerin bu zenginliği daha da olgunlaştırdığını ve insanların bir araya gelmesini sağladığını kaydeden Vali Şahin, şöyle konuştu:

"Festivaller insanoğlunun bir araya gelmesini, dostlukların tazelenmesi, perçinlenmesini sağlayan en güzel toplumsal olgulardır. Bu sayede biz bu festivallerimizi gelecek kuşaklara bu şekilde kutlayarak aktarıyoruz ve diyoruz ki, 'Festivalimiz sadece bu günün değil, günümüzün her günü böyle coşkulu, güler yüzlü, insancın ve barışçıl olsun. ' Bütün festivaller hep baharın müjdeleyicisidir. Bugün şu cennet vadinin her tarafının yeşilliklerle süslendiğini görüyoruz. Adeta cennetin bir köşesi olan bu festival ortamında sizleri görmenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Bugün doğanın yeniden dirilişinin bir günüdür. Bugün yaza merhaba denilen bir günde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. "

Kuşdili Festivali'nin dünyaya tanıtılması noktasında çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Şahin, "Önümüzdeki dönem UNESCO nezdinde bu festivali sadece Giresun'a, sadece Türkiye'ye has bir festival değil, tüm dünyanın bileceği bir festival haline getirmek için mücadele edeceğiz. Buna inanıyorum. 2012 yılından itibaren bu festival uluslararası bir nitelik kazanacak. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. UNESCO nezdinde çalışmalarımız hiç durmadan devam edecek. Bunu gerçekleştireceğimize size söz veriyoruz" diye konuştu.

Kuşköy Kuş Dili Yaşatma, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köcek ise yaptığı konuşmada, Kuş Dili'nin kendine özgü iletişim ve haberleşme aracı olduğunu söyledi.

Köcek, bölgenin dağlık, arazinin engebeli olması nedeniyle Kuşdili'nin yörede yüz yıllardır kullanıldığını belirterek, "Kuşdili, dilin ağız içerisinde özel bir yöntemle çeşitlik forumların boğumlanması elde edilen farklı seslerden oluşan heceler üzerine konulmuştur. Kuşdili geçmiş yıllarda düğün, cenaze, hastalık, imece çağırma durumlarında en önemli ve en kolay haberleşme usulü olmuştur" dedi.

-AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ CANİKLİ-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de su yıl 14. sü düzenlenen Kuşdili Festivali'nin artık Giresun'u uluslararası anlamda temsil eden bir konuma geldiğini ifade ederek, "Bu nedenle bugün ve geçmişte bu festivalin bu kadar coşkulu hale gelmesinde emeği geçmiş herkese teşekkür ediyorum ve bu çalışmalarının devamını diliyorum. Bu tip festivaller hemşehrilerimizin özellikle gurbetteki hemşehrilerimizin bir araya gelmesine vesile olmaktadır. Kuşdili Festivali sosyal boyutu olan çok önemli bir çalışmadır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-"KUŞDİLİYLE (ISLIKLA) ANLAŞMA YARIŞMASI"-

Konuşmaların ardından "Kuşdiliyle (ıslıkla) Anlaşma" yarışması yapıldı. Yarışmaya kadınlar ve erkekler katıldı. Festival alanında iki gruba ayrılan yarışmacılar, jüri tarafından belirlenen, "Tepeyi çık, el salla, ceketini çıkar, dereye taş at, ileriye yürü, çay toplamaya gidelim" cümlelerini, kuşdiliyle eşlerine anlatmaya çalıştılar.

Yarışma sonunda, kadınlarda Nazmiye Çakır-Fatma Köcek, erkekler ise Erol Civelek-Nadir Civelek çifti birinci oldu.

Yarışma sonunda dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.

Festival, halk oyunları gösterileri ve mahalli sanatçıların konseriyle sona erdi.

- GİRESUN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title