Haberler

Giresun Adası'ndaki Bizans Yapıları Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Milattan önce 3'üncü yüzyıldan bu yana yaşam sürülen Giresun Adası'nda başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı.

GÜLTEKİN YETGİN - Milattan önce 3'üncü yüzyıldan bu yana yaşam sürülen Giresun Adası'nda başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı.

Adanın çeşitli bölgelerinde eylül ayında başlatılan kazı çalışmaları kapsamında, Bizans döneminden kalma şapel (küçük kilise) ve pitos (ürünleri saklamaya yarayan büyük çapta küplere verilen ad) gibi kültür yapıları ortaya çıkarıldı.

Bizans dönemine ait sikkelerin de rastlanıldığı kazı, kule ve sarnıç gibi yapıların yer aldığı bölgelerde devam edecek.

Adadaki manastır kalıntıları ise daha önce yapılan kazılarda bulunmuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tespit ettikleri küçük bir şapel etrafında kazıların devam ettiğini söyledi.

Ayrıca pitos adı verilen büyük küplerin etrafındaki kazının da devam ettiğini belirten Güleç, "İki ayrı kazımız daha olacak, bunlar bittikten sonra onlara başlayacağız. Adanın batı kesiminde sarnıcın kazısını yapacağız. Bir de Bizans dönemine ait kule olarak adlandırdığımız yapı var. Bu yapının da kazısı yapılarak günümüze kadar nasıl bir evre görmüş, ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

Güleç, "Göründüğü kadarıyla Bizans dönemine ait kültür varlıkları kazıda gün yüzüne çıkıyor. Alt tabakalara indikçe Roma kalıntılarına da rastlanılabilir" dedi.

Giresun Adası arkeopark haline gelecek

Kazı çalışmalarına katılan Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar ise Giresun Adası'nda milattan önce 3'üncü yüzyıldan itibaren neredeyse kesintisiz bir yerleşim söz konusu olduğunu anlatarak, "Ayakta olan yapıların çoğu Bizans döneminden kalma. Şu anda adamız üzerinde manastır yapısı, Bizans dönemine ait bazikal kilise, şapel, sarnıç, pitos ve mezarlık alanları söz konusu" şeklinde konuştu.

Buradaki kazıların yaklaşık 5 yıl süreceğini öngördüklerini dile getiren İltar, kazılar tamamlandığında Giresun Adası'nın arkeopark şeklinde yeniden düzenleneceğini ve bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

Adada dini yapılar ön planda

Gazanfer İltar, Giresun Adası'nın dini hüviyete sahip bir ada olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dinsel yapılar ve manastır kompleksi olarak inşa edilmiş bir ada. Adada yaklaşık 50 kişilik öğrenci ve din adamı birlikte yaşamış. Bu nüfusa yetecek erzakların yağ, şarap gibi malzemelerin depolandığı pitoslar söz konusu. Şu anda 3 pitos açılmış durumda ancak 50 kişilik ekip için daha fazla erzak gerektiği için adanın değişik bölgelerinde değişik pitoslar bulacağımızı öngörüyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Giresun Adası Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title