Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

"Türk tarım sektörü 75 milyon insanın ve 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılıyor ve 16 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor" "Bu, Türkiye'nin gıda alanında herhangi bir sorununun bulun...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türk tarım sektörünün 75 milyon vatandaşın tamamının ve 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığını ve 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu, Türkiye'nin gıda alanında herhangi bir sorununun bulunmadığının en açık göstergesi" dedi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen Gıda Kongresi'nin açılışında konuşan Eker, gıda güvenliğinin önemine işaret ederek, insan yaşamı ve nesillerin devamı için tarım, enerji ve suyun stratejik öneme sahip üç unsur olduğunu söyledi.

Bugün dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla savaştığını, buna karşılık 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini anlatan Eker, ülkelerin bir kısmının da başka ülkelerde arazi kiralamak suretiyle tarımsal üretim gerçekleştirdiğini aktardı.

Dünyada 203 milyon heklar tarım alanının uluslararası şirketler tarafından satın alınmış veya kiralanmış durumda olduğunu belirten Eker, kiralanan arazilerin yüzde 70'inin de en fazla açlık sorunu yaşayan Afrika kıtasında bulunduğuna dikkati çekti.

Gıda güvenliğini tehdit eden önemli unsurlardan birinin de gıda maksatlı üretilmiş tarımsal hammaddelerin biyoyakıt olarak kullanılması olduğuna değinen Eker, "2011 yılınnda 59 milyon ton biyoyakıt üretilmiş. Bu kadar biyoyakıtı üretmek için 177 milyon ton şeker pancarı veya mısır, 147,5 milyon ton aspir veya kanola gerekiyor. Bunlar insanların gıda maddesi" diye konuştu.

Türkiye tarımda kendine yeten bir ülke

Türk tarım sektörünün bugün itibarıyla 75 milyon insanın tamamının ve 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığını, üstüne 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Eker, "Bu, Türkiye için gıda konsepti çerçevesinde temin ve tedarik noktasında Türkiye'nin güvende olduğunun, gıda güvenliği alanında herhangi bir sorununun bulunmadığının en açık göstergesi" ifadesini kullandı.

Eker, Türkiye'nin bu yıl birçok üründe cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdığına işaret ederek Eker, ülkede ilk kez 22 milyon ton buğday, 1,5 milyon tonun üzerinde yağlık ayçiçeği ve 17 milyon ton süt üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye'nin bundan 10 yıl önce 24 milyon hektar tarım arazisinde 23 milyar dolarlık hasıla sağladığını, bugün ise 24 milyon hektar araziden 62 milyar doların üzerinde tarımsal hasıla ediler duruma gelindiğini vurgulayan Eker, bu sayede Türkiye'nin dünyada yedinci büyük tarımsal hasılaya sahip ülke konumuna geldiğini söyledi.

Eker, "Doğru politikalarla üretimi daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda hükümet olarak iki konuya büyük önem veriyoruz. Bunlardan biri sulama, diğeri arazi toplulaştırması" diye konuştu. Şu anda 5,5 milyon hektar alanın sulanabildiğini aktarani Eker, bunu 8 milyon hektar alana çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Bakan Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi için yasal çalışmaların yapıldığını da kaydetti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da tartışılan kıdem tazminatı konusunun gıda sanayi açısından da çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Kıdem tazminatı fobisi" yüzünden şirketlerin sürekli "doldur-boşalt" şeklinde hareket ettiğini, bu nedenle kurumsal hafızanın oluşturulamadığını, insan kalitesi ve verimlilikte de sıkıntı yaşandığını savunan Kafkas, "İşçi ve işveren birlikte yürümek için bu tartışma yapılıyor. Bu işin tarafları ise yabancı bir film seyrediyormuş gibi bu işe müdahil olmuyorlar. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu dert bizim derdimiz ve eğer tarihin bu kavşağında çözemezsek, bu sorun kangren haline gelir, bir daha da çözemeyiz" diye konuştu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da sürdürülebilir ve kapsamlı bir gelişmenin sağlanmasında gıda sanayinin çok önemli bir role sahip olduğunu kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Afrika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title