Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik Hakkındaki Gensoru

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır.

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır. AKP hükümetleri tarımı ihmal etmiştir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşüldü.

Karakaya, yaptığı konuşmada, tarımın sadece Türkiye için değil tüm ülkeler için stratejik olarak kabul edildiğini ve birçok yönden diğer sektörlerden ayrıldığını belirtti.

Tarımsal üretim ve faaliyetleri salt gelir, maliyet, kar ve ekonomik katma değer bağlamında ele alıp buna rekabetçi bir anlayışla yaklaşmanın doğru olmadığını dile getiren Karakaya, dünyada tarıma en çok destek veren ülkelerin, en gelişmiş ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Tarımı stratejik sektör yapan temel unsurun, gıda ve gıda güvenliği olduğunu ve gıda güvenliğinin, arz, erişim ve istikrar bileşenleri üzerinden değerlendirildiğini anlatan Karakaya, Türkiye'de ise bir gıda güvensizliğinin olmadığını, ancak gıda güvenliğinin temel bileşenlerini oluşturan üç alanın da sorunlu olduğunu söyledi.

Gıdaya erişimin, tarımsal faaliyetlerden ve üretimden bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Karakaya, "Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır. AKP hükümetleri tarımı ihmal etmiştir. Tarımın, kalkınma içindeki rolü başka yaklaşımlar lehine terk edilmiştir. Toprağın, buğday üreteni değil rant üreteni makbul görülmüştür." diye konuştu.

Yerli üretimin ise rekabete yenik hale getirildiğini ileri süren Karakaya, birçok tarımsal ürünün piyasa fiyatının, üretim maliyetlerinin çok gerisine düştüğünü belirtti.

Karakaya, "2002 yılında bir litre mazot için 2,5 kilogram buğday satmak yeterliyken, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde bu rasyon 5-6 kilogram buğday aralığında değişmiştir." açıklamasında bulundu.

Buğday fiyatının üretim yapılacak seviyelerin altında kaldığını kaydeden Karakaya, ekmek fiyatlarıyla buğday arasındaki ilişkinin son derece zayıf bir hale geldiğini belirtti.

Bugün Ankara, İstanbul ve İzmir'de 250 gram ekmeğin ortalama 1 lira 25 kuruştan satıldığını kaydeden Karakaya, bu fiyattaki buğdayın payının 25 kuruş olduğuna dikkati çekti.

Tarımsal desteklerin eksik verildiğini savunan Karakaya, Tarım Kanunu gereğince gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1'inden daha az olmaması gereken tarımsal desteklerin, AK Parti hükümetleri döneminde binde 6'yı geçmediğini aktardı.

Karakaya, "2017 yılı için çiftçiye verilmesi gereken destek miktarı 24 milyar lira olması gerekirken, öngörülen tarımsal destek 12 milyar 838 milyon lira düzeyindedir. Geçtiğimiz dönemlerde, desteklemenin bölgesel dağılımlarında da ciddi adaletsizlik ve çarpıklıklar söz konusu olmuştur." dedi.

Tarım sektörünün giderek küçüldüğünü ve tarımsal faaliyetlerin azaldığını söyleyen Karakaya, "2002 yılında çayır ve mera alanları hariç olmak üzere 26 milyon 579 bin hektar tarım arazisi, son 14 yılda yüzde 10 azalmış, 23 milyon 763 bin hektara düşmüştür. Buna karşılık ülke nüfusu yüzde 20 artmıştır." ifadesini kullandı.

Karakaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in, gündeme getirdiği Milli Tarım Politikası yaklaşımını takdir ettiklerini ancak kayda değer bir gelişmenin ise şu ana kadar olmadığını söyledi.

Açıklanan Milli Tarım Politikası'nı önemsediklerini belirten Karakaya, "Yaklaşımını hayata geçirmesi adına biz bu gensoru için 'Hayır' oyu kullanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Milliyetçi Hareket Partisi Mevlüt Karakaya Faruk Çelik Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title