Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarıma sevdalı gençlerin sayısının artması gerektiğine işaret ederek, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda binbir türlü zahmetle, şehir hengamesi içerisinde ayakta durmaya çalışan, köydeki varlığını terk ederek şehirlere koşan gençlerimize sesleniyorum; artık o bir geçiş dönemiydi, şimdi köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarıma sevdalı gençlerin sayısının artması gerektiğine işaret ederek, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda binbir türlü zahmetle, şehir hengamesi içerisinde ayakta durmaya çalışan, köydeki varlığını terk ederek şehirlere koşan gençlerimize sesleniyorum; artık o bir geçiş dönemiydi, şimdi köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı." dedi.

Çelik, Lüleburgaz Tarım İşletmesi Müdürlüğünde Genç Çiftçi Desteklenme Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın birçok bölgesinde savaşlar yaşandığını söyledi.

Savaş bölgelerinden kaçan birçok insanın Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Çelik, üç tarafı denizlerle çevrili ama dört tarafı sorunlarla dolu güzel bir coğrafyada yaşandığını ifade etti.

Çelik, " Türkiye'de Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına içeriden kastedenler var. Yolumuzu kesmeye çalışanlar var, enerjimizi içeride tüketmek için var gücüyle mücadele eden Türkiye düşmanı ay yıldızlı bayrak düşmanı unsurlar var." şeklinde konuştu.

Genç Çiftçi Desteklenme Projesi kapsamında 308 çiftçiye 3 bin 308 hayvan dağıtılacağını belirten Çelik, projenin 450 milyon liralık bütçe ile gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakan Çelik, gıda üretiminin önemine değinerek, tarımın, çiftçiliğin ve üretimin çok önemli olduğunu anlattı.

Bakanlık olarak hayvancılığın ve çiftçiliğin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını aktaran Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği ülkeleri bütçelerinin yüzde 40'ını tarıma ayırıyorlar. Neden çünkü büyük bir tehlike görünüyor. Büyük bir sıkıntıyla dünya karşı karşıya kalmak üzere. Gıda olmayınca dünya sizin olsa ne olacak. Sofranızda yiyecek bir gıdaya erişiminiz yoksa bütün Lüleburgaz'ı Kırklareli'ni size verseler ne işe yarar. Onun için dünya bu tehlikenin farkında olduğu için tarıma, hayvancılığa, çok ciddi şekilde destekler verme ve dünyadaki farklı ülkelerdeki boş arazilerin, atıl arazilerin kullanımı konusunda ülkeler büyük bir yarış içindeler."

Tarıma sevdalı gençlerin sayısının artması gerektiğine işaret eden Çelik, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda binbir türlü zahmetle, uğraşan didinen, elde ettiği imkanları kira parası olarak ödemek zorunda kalan ve şehir hengamesi içerisinde ayakta durmaya çalışan ama diğer taraftan da köyün merasını köydeki varlığını terk ederek şehirlere koşan gençlerimize sesleniyorum; artık o bir geçiş dönemiydi, şimdi köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı hayvancılığa döneme zamanı diyorum. Peygamberler mesleği çobanlık, hayvancılık. Burada yassınacak bir şey yok. İnşallah baş tacı meslekler olarak inşa etmek istiyoruz. Tarım ülkemiz açısından da son derece önemli. Hükümet olarak bunun bilincindeyiz."

"Ari bölge genişletilecek"

Türkiye'de ari bölge alanının genişletileceğini bildiren Çelik, arilik konusunda yeni adımlar atılacağını aktardı.

Neredeyse Türkiye'nin yarısının ari bölge olarak ilan edileceğini anlatan Çelik, bu çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Çelik, şunları kaydetti:

"Ari bölge olarak yalnız Trakya'yı sınırlı bırakmayacağız, Önümüzdeki haftadan sonra ari bölgeyi genişletiyoruz. Buranın muhafazası açısından bu genişleme Trakya'ya avantaj sağlayacak. Neredeyse Türkiye'nin yarısına yakın bölgeyi ari bölge olarak ilan edeceğiz ve hayvan sağlığının istediğimiz noktaya taşınması konusunda gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. 2015 yılında et ihtiyacımızı karşılamak için 337 bin hayvan ithal etmişiz. Bunları tarım bakanı olarak söylemek istemiyorum. Ama söylemek durumundayız. Bu milli bir politika, bunun partisi martisi yok. Tarım ve hayvancılık konusunda en doğru neyse birlikte araştırıp bu politikaları birlikte izlememiz gerekiyor. 337 bin hayvan yeterli değil. Et tüketimimiz artıyor, talepler atıyor."

Programa, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Tarımsal işletmeler Genel müdürü Mehmet Taşan da katıldı.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, genç çiftçilere büyük ve küçükbaş hayvanları teslim etti.

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Kırklareli Lüleburgaz Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title