Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: (1)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Almanya arasında tarımsal ticarette hiçbir sorun yaşanmadığını ve iki ülke arasında 2 milyar dolara yakın bir tarımsal ticaret hacmi bulunduğunu bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Almanya arasında tarımsal ticarette hiçbir sorun yaşanmadığını ve iki ülke arasında 2 milyar dolara yakın bir tarımsal ticaret hacmi bulunduğunu bildirdi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Antalya'ya gelen Çelik, EXPO 2016 Antalya sergi alanında, Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, Alman mevkidaşı Schmidt ile EXPO 2016 Antalya bünyesinde bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

İki ülke arasında sorunlar bulunabileceğini ama bunların, dostane şekilde çözüme kavuşturulmasının önemli olduğunu dile getiren Çelik, "İki ülke arasında önemli çalışmalar da var, birlikte yaptığımız çalışmalar da var. Tüm bu sorun alanlarımızı ve özellikle de bakanlıklarımızı ilgilendiren konuları ayrıntılı bir şekilde konuştuk. 15 Temmuz'u konuştuk, 2 Haziran Federal Parlamentonun kararını konuştuk, mültecileri, Türkiye AB ilişkilerini görüştük. İki bakanlık arasındaki son derece olumlu seyreden ilişkilerimizi değerlendirme imkanı bulduk." diye konuştu.

Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaştığını ve iki ülke arasında son derece önemli bağların bulunduğunu belirten Çelik, 3 milyon Türk vatandaşının Almanya'da yaşadığına, 4 milyon Alman turistin de Türkiye'yi her yıl ziyaret ettiğine dikkati çekti.

EXPO 2016 Antalya'ya katılan ülke sayısının 57 olduğuna değinen Çelik, "Almanya'nın katılımı son derece önemliydi. Sayın Bakan'ın bu katılım konusundaki gayretlerini biliyoruz, teşekkür ediyoruz. Almanya EXPO'da üçüncü büyük bahçeye sahip olan ülke." dedi.

Çelik, Türkiye'nin zor bir yılı geride bıraktığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Başta Antalya'yı da direkt ilgilendirdiği için Rusya ile yaşadığımız kriz, en önemlisi 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları ve seçim hepsini bir araya aldığımızda zor bir döneme denk geldi. Kapanışına doğru giderken EXPO 2016 Antalya, talihsiz bir döneme denk geldi. Buna rağmen dün itibarıyla ziyaretçi sayısı 4 milyona ulaştı."

Bütün olumsuz evrelere rağmen uluslararası kuruluşların EXPO 2016 Antalya'nın EXPO'ların içerisinde en iyisi olduğunu açıkladığını vurgulayan Çelik, bunların güzel gelişmeler olduğunu belirtti.

2017 yılında Almanya'nın G-20 dönem başkanılığını üstlendiğini ve bu alanda da işbirlikleri olduğunu anımsatan Çelik, bu çerçevede ocak ayında Berlin'de düzenlenecek toplantıya katılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, "Almanya ile tarımsal ticaretimizde hiçbir sorun yaşamamaktayız, bu konuda 2 milyar dolara yakın bir tarımsal ticaret hacmimiz var. Sayın Bakan'la görüşmemizde hem deneyimlerimizi paylaşma hem de ticaret hacmimizi artırma konusunda karşılıklı görüşlerimizi de teyit ettik." dedi.

1990 yılında yapılan bir anlaşma ile tarım yürütme komitesinin düzenli toplantılarını bugüne kadar sürdürdüğüne ve 21 kez bir araya gelindiğine değinen Çelik, görüşmede imzalanmasına karar verilen, yeni alanları da içerecek bakanlıklar arasındaki işbirliği protokolünü ocak ayındaki toplantıya yetiştirmeye çalışacaklarını söyledi.

Bakan Çelik, 29 Ekim'de birçok sanatsal etkinliklerin, konserlerin olacağını belirterek, 30 Ekim'de de EXPO 2016 Antalya'nın kapanış törenini gerçekleştireceklerini kaydetti.

Alman Bakan Schmidt:

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt de Türkiye'ye büyük bir memnuniyetle geldiğini, ziyaret sebebinin iki nedeni bulunduğunu, birincisinin Bakan Çelik ile görüşmek olduğunu kaydetti.

Sadece tarım politikalarını ön plana çıkaran değil, aynı zamanda genel siyasi konuları da önemseyen iki kişi olarak bir araya geldiklerinin ve görüşmelerini sürdürdüklerinin altını çizen Schmidt, Türkiye ve Almanya'nın eşit düzeyde görüşen ve ilişkilerinin hem Avrupa hem bölge için büyük önem taşıyan iki ülke olduğunu anlattı.

Türkiye'de, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine değinen Schmidt, darbe teşebbüsünü engellerken hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Schmidt, şöyle konuştu:

"Almanya olarak, burada yeniden hukuk devletinin ve anayasaya saygının yerleştirilmiş olmasından, bu düzeni yıkma teşebbüsüyle gerçekleşmiş olan bu olayın başarısızlığa uğramış olmasından tabii ki mutluluk duyuyoruz. Şiddete başvurarak böyle bir olayın gerçekleşmiş olması kabul edilemez. Bu olaydan sonra Türkiye'de yeniden anayasaya saygının, hukuk düzenine saygının tesis edilmesinden dolayı da tebriklerimi sundum."

Schmidt, geçen yıl Türkiye'de yaşanan üzücü terör olaylarını ve bu olayların bıraktığı izleri de görüştüklerini ifade ederek, bu olaylarda, Türkiye'nin güzelliklerini tanımak için gelen 12 Alman turistin de aralarında bulunduğu birçok suçsuz insanın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Terörle mücadele ortak bir görevimiz"

Toplantıda, terörle mücadelenin ortak yapılması gerektiğini yeniden teyit ettiklerinin altını çizen Schmidt, "Bu bağlamda, çağdaş Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, bizim de saygı duyduğumuz bir sözüne atıfta bulundum. 'Yurtta barış, dünyada barış' sözü hepimizin göz önünde bulundurmamız gereken önemli bir sözdür." diye konuştu.

Ermeni iddiaları

Schmidt, Alman Meclisinin 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanımasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Sayın Bakan ile Alman Parlamentosunda çıkarılan Ermeni Yasasını da görüştük. Sayın Çelik'e teşekkür ediyorum, gerçekten bu konuda görüşmelerin ve diyaloğun gerekli olduğu konusunda görüş birliğimiz oldu. Bu görüşmelere tarih bilimcilerinin de katılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Yapıcı görüşleri için de teşekkür ediyorum. Bu yasanın kesinlikle Türk halkına veya şu anki Türk hükümetine yönelik rencide edici bir yasa olarak tasarlanlanmadığını, öyle bir niyetin olmadığını kesinlikle ifade ettik. Bu yasa Almanya'nın da geçmişiyle yüzleşme, hesaplaşma deneyimleri göz önünde bulundurularak, burada geleceğe yönelik bir düşünce ve tartışma bağlamında düşünüldü. Bu tartışmaları gelecekte de sürdürmeliyiz. Bunlar bizleri ayrıştırıcı tartışmalar olmamalı. Türk tarafının da bir önerisi olarak örneğin, Ermeni tarafının da katılımı olan görüşmelerin sürdürülmesi ve başlatılması, bütün tarafların katkısıyla."

Dünyada gıda ve tarım alanında halledilmesi gereken sorunlar olduğunu ve bu konuda bütün ülkelere çok büyük görev düştüğünü belirten Schmidt, Türkiye'nin çok sayıda mülteciye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Faruk Çelik Antalya Almanya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title