Haberler

Gıda Projeleri Görücüye Çıktı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulma mücadelesinde gıda sektörünün önemli bir role sahip olacağını söyledi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulma mücadelesinde gıda sektörünün önemli bir role sahip olacağını söyledi.

Türkiye'nin gıda sektöründe katma değeri yüksek üretime geçmesini amaçlayan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı İzmir'de başladı. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen etkinliğe tarım ve gıda sektörlerinden akademisyen, araştırmacı ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Program kapsamında 450 başvuru arasından seçilen 60 proje sergileniyor. Jürinin başarılı gördüğü 96 proje de bir CD içinde toplanarak yatırımcılara sunuldu.

Yıldırım, Swiss Otel Grand Efes Oteli'ndeki programın açılışında yaptığı konuşmada, tarımda Türkiye'nin son yıllarda önemli bir gelişme sağladığını ifade etti. Dünyada 11'inci sıradan 7'nciliğe ulaşan Türk tarım sektörünün Avrupa birincisi olduğunu dile getiren Yıldırım, tarım ihracatının da 10 yılda üç kat arttığını belirtti.

Tarım ürünleri ihracatı yapan şirket sayısının yüzde 55 artışla 6 bin 500'e ulaştığını, 193 ülkeye tarım ürünleri ihracatı yapıldığını kaydeden Yıldırım, tarım sektöründe rekabetçi olmanın yolunun Ar-Ge çalışmaları ve inovasyondan geçtiğini söyledi.

"Hedef, tarımda dünyanın 5. büyük ülkesi olmak"

Türkiye'nin, 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar ihracatla tarımda dünyanın 5'inci ülkesi olma hedefi koyduğunu dile getiren Yıldırım şöyle konuştu:

"Bu hedefteki en büyük güvencemiz, gıda sektöründeki başarıların saman alevi gibi olmaması. İstikrar sağlanması uluslararası fuarlara aktif katılım ve markalaşma ile gerçekleşecek. Bu amaçla oluşturulan teşvik programı ve desteklerden azami ölçüde yararlanılmasını bekliyoruz. Türkiye olarak bundan sonraki dönemde daha büyük atılımlar yapacağımız bir döneme giriyoruz. İçinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından atılım yapmadan çıkmak mümkün değil. Gıda sektörü de dünyada söz sahibi olacağımız sektörlerden bir tanesi. Orta gelir tuzağından kurtulma mücadelesinde gıda sektörü önemli bir role sahip olacak."

Rekabetçi bir tarım sektörünün oluşturulması, tarımsal girdi piyasasının düzgün işlemesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, Girdi Tedarik Stratejisi çalışması kapsamında ithalata bağımlı ürünlerin tespit edildiğini, bu ürünlere yönelik eylem planı hazırlandığını, yakın vadede bunların uygulanmasına yönelik çalışmalara başlanacağını anlattı.

Programın Yürütme Komitesi Başkanı Birol Celep de küresel rekabette bir adım öne çıkabilmenin yolunu açmak, yeni fikir sahiplerinin projelerini sanayicinin hizmetine sunmak amacıyla 2012 yılından bu yana "Proje Pazarı" düzenlediklerini belirterek, "İstiyoruz ki bu projeler sonucunda yeni ürünler üretilsin, piyasaya sunulsun, yarattığı farklılık ile tüketicinin dikkatini çeksin, satılsın, kar sağlasın, istihdam yaratsın ve küresel pazarda şirketlerin ve ülkenin rekabet gücünü artırsın" diye konuştu.

Proje pazarında GDO'lu ürün tespit kiti, fındık kabuğu ve gelincik çiçeğinden doğal renklendirici, gıda atıklarından ambalaj, suma bitkisinden antialerjik krem, balık pullarından gıda jelatini, erimeyen lokum dondurması, meyveli beyaz peynir, damla sakızlı organik jelibon, mandalina kabuklarındaki uçucu yağdan yem katkısı, mikro dalga fırında kurutmayla sofralık zeytin ve balıklı bisküvi, kraker ve kurabiye üretimlerine ilişkin çok sayıda ilginç proje yatırımcının ilgisine sunuldu. Önemli bölümü taslak aşamasında olan projelerde, girişimcilerin desteğinin alınması halinde üretime geçilmesi planlanıyor.

Proje Pazarı, 22 Nisan Çarşamba gününe kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title