Haberler

Gezici Festival" Bursa'da

Ankara Sinema Derneğinin, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlediği "Gezici Festival", Bursa'da "Ana Yurdu" filminin gösterimiyle başladı.

Sanat Mahal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festival kapsamında, Venedik Film Festivali'ndeki dünya prömiyerinden sonra, Altın Koza Film Festivali ve Varşova Film Festivali'nden ödüllerle dönen ve 9. Asya Pasifik Film Ödülleri'nden "En İyi Senaryo Ödülü"ne layık görülen yönetmen Senem Tüzen, sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Tüzen, filmde Türkiye'deki entelektüel kesimin oryantalist bakışına bir eleştiri getirdiğini söyledi.

"Filmi yazarken en çok anne-kız arasındaki mahreme sızmayı istedim" diyen Tüzen, köylü oyuncularla profesyonel oyuncuları bir araya getirerek, birlikte çalışma biçimi geliştirdiklerini anlattı.

Filmin başrol oyuncusu Nihal Koldaş da daha önce "Ana Yurdu" filmindeki gibi bir deneyim yaşamadığını belirtti. Koldaş, şunları kaydetti:

"Senem Tüzen, kendine göre bir yöntem geliştirdi. Kamerayı koydu ve o sahnenin ana konusunu birlikte oynayacağımız köyden arkadaşlarımıza şöyle bir anlattı. Ben neyi, ne zaman söylemem gerektiğini, sahneyi nereye yöneltmem gerektiğini daha net biliyordum ama onlar, sohbet ediyordu. Kamera, sessiz bir şekilde bizim sohbetimizi izledi. Onlar serbest konuştular, biz onları yönlendirmeye çalıştık. Senem de bu sohbette yakaladığı yerleri montajladı. Çok uzun süre çekim yapmak zorunda kaldık."

Festival kapsamında, ilk gösterimi "Berlin Film Festivali"nde gerçekleştirilen Emine Emel Balcı'nın ilk uzun metrajlı filmi "Nefesim Kesilene Kadar", 6 Aralık'ta izleyicisiyle buluşacak. Balcı, gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtlayacak. Aynı gün, Zeki Demirkubuz imzalı "Bulantı"nın ardından, filmin oyuncusu Ercan Kesal, sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Festival, 7 Aralık'ta ilk gösterimi "Sundance Film Festivali"nde yapılan, İngiltere'nin "en büyük" festivallerinden biri "East End Film Festivali"nde "En İyi Film Ödülü"ne layık görülen ve "Altın Koza Film Festivali"nde "En İyi Yönetmen Ödülü" ile "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü alan Tolga Karaçelik'in ikinci uzun metrajlı filmi "Sarmaşık"ın gösterimi ve söyleşinin ardından sona erecek.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title