Haberler

Gezi Olayları Avrupa Parlamentosu Gündeminde... Ashton Hükümetin Bu Zorluğu Aşacağına İnanıyorum

-Türkiye ile ilişkileri kesmenin zamanı değil.

Ashton

-aşırı güç kullanımının hızla ve geniş kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların kanun önüne çıkarılması gerekiyor

- Türkiye ile ilişkileri kesmenin zamanı değil. Aksine daha da yakın ilişki kurmak gerekiyor

Gezi olayları Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündeminde görüşüldü. AP genel kurulunda ' Türkiye'deki durum' başlıklı özel bir oturum düzenlendi. Oturumda Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton da konuştu. AP'deki siyasi gruplar da olaylarla ilgili görüş beyanında bulundu.

Ashton, Bu, Türkiye için önemli bir andır. Avrupa değerlerine bağlılığını yenileme şansına, farklı fikirlere, hayat tarzlarına ve fikir çatışmalarına değer veren bir kültür geliştirebilir. Türkiye'nin son yıllarda yaptığı reformlar gerçekten etkileyici, Kürt sorunun çözümü için bir barış sürecini başlatmak için vizyon ve cesareti gösteren de hükümetti. Hükümetin bu zorluğu da aşacağına inanıyorum. Bu fırsatı, temel hak ve özgürlükleri genişletmek için kullanabilir. dedi.

Türkiye ile üyelik sürecine değinen Ashton, Türkiye ile ilişkileri kesmenin zamanı değil. Aksine daha da yakın ilişki kurmak gerekiyor. Ama Türkiye'nin de AB ile daha yakın ilişki kurma vaktidir. Türkiye ile ilişkilerimiz, onu etkileyebilmek için gerçek bir fırsat sağlıyor dedi.

POLİSİN UYGULADIĞI TAKTİKLER ENDİŞE KAYNAĞI

Ashton, polisin dün Taksim Meydanı'ndaki göstericileri dağıtmak için yoğun bir şekilde tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını, Ankara ve İzmir'in de şiddet olaylarına sahne olduğunu belirterek polisin uyguladığı taktiklerin kendileri için büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

SORUMLULAR KANUN ÖNÜNE ÇIKARILMALI

Dün gece Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bu konuyu görüştüğünü söyleyen Ashton, son iki haftada polisin aşırı güç kullanımıyla ilgili çok fazla olay gördüklerini belirterek Büyük çoğunluğu barışçıl olan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz, tazyikli su biber gazı ve plastik merminin yakın mesafede kullanıldığını gördük. Aşırı güç kullanımının hızla ve geniş kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların kanun önüne çıkarılması gerekiyor dedi.

Ashton, haftasonu İstanbul ve Ankara'da yapılacak mitinglerin de gerginliği artırma riski taşıdığını belirtti. Ashton, çözümün ise husumet yerine diyalogla bulunabileceğine inandığını kaydetti.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMESİ BİR FIRSAT

Cumhurbaşkanı Gül'ün barış ve diyalog çağrısını önemli bulduğunu söyleyen Ashton, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün göstericilerin temsilcileri ile bir araya geleceğini hatırlatarak Bu, diyalog, hoşgörü ve karşılıklı saygı temelinde ileriye doğru bir yol bulabilmek için önemli bir fırsat. diye konuştu.

Türkiye'nin en yüksek demokratik standart ve uygulamaları benimsemesi gerektiğini söyleyerek, Demokratik yollarla iş başına gelen hükümetler, üst üste 3 kez seçilmiş ve halkın yarısının oyunu alarak çok başarılı bile olsalar, bu hükümet tarafından temsil edildiklerini hissetmeyenlerin ihtiyaç ve beklentilerini de dikkate almalı. Barışçıl gösteriler de grupların görüşlerini ortaya koymaları için yasal yöntemlerdir dedi.

ABHaber sitesine göre tüm siyasi grupların ortak kabul edeceği tasarı ile ilgili AP Sosyalist Grubu kendi önerilerini sundu. Taslak metinde Türkiye'ye sert eleştirilerin getirildiği öneride, Gül övülürken Erdoğan'a eleştiriler getirildiği belirtiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Catherine Ashton Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title