Haberler

Gercüş'te Çiftçinin Üzüm Mesaisi

Gercüş ilçesinde hasadı yapılan üzümden farklı ürünlerin hazırlanmasına başlandı.

Gercüş ilçesinde hasadı yapılan üzümden farklı ürünlerin hazırlanmasına başlandı.

Gercüşlü çiftçiler hasadını yaptığı üzümden, pekmez, pestil, kesme, kuru üzüm ile bademli ve cevizli sucuk gibi kışın tüketilen farklı ürünlerin yapımına başladı.

Bağlarbaşı Mahallesi'nde pekmez yapan mahalle sakinlerinden Medeni Dilber, yıllardan beri pekmez yaptıklarını belirtti.

Dilber, şöyle dedi:

"Bağdan üzüm hasadını yaparak traktörle eve getiriyoruz. Mazrone dediğimiz üzümden şiresini sıkarak daha sonra kazanda kaynatıyoruz. Biz buraya mutfak diyoruz. İçine temizlemesi için beyaz toprak koyuyoruz. Yaklaşık 5 saat şiresini kaynatarak pekmez kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Bu üzümden ayrıca pestil, kesme ve sucuk yapıyoruz. Bizim buranın üzümü meşhurdur. Pekmezimiz de kalitelidir. Fakat bu sene külleme hastalığı ve eşek arıları üzüm verimini düşürdü."

Pestil yapımıyla ilgili konuşan Ayşe Dilber ise lezzetli pestilin elde edilmesi için bakımı iyi yapılmış bağdan gelen üzümün kullanılması gerektiğini belirtti.

Dilber, "Bağları en az üç kere sürmek lazım. Yabani otların mutlaka temizlenmesi lazım. Bu hem üzümün tadı hem de verimine büyük ölçüde etki eder. Bakımı iyi yapılmış bağın üzümünün tadı tatlı ve lezzetli olur. Bakımı yapılmamış üzümün ise tadı ekşi olur. Bu da pestilinin tadının ekşi veya tatlı olmasına sebep olur." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Bağlarbaşı Gercüş Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title