Haberler

Geniş Haber) Asya ve Avrupa Yakası Üçüncü Kez Birleşti...

İstanbul'un üçüncü boğaz köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi konuldu. Böylece, İstanbul'un iki yakası üçüncü kez birleşti. Son tabliyenin kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli 29 Mayıs 2013'te atıldı. Köprü yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra iki yakayı birleştirdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldrım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Erdoğan'ın torunu Ahmet Akif Albayrak ve köprü yapımının yüklenici firmalarından IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen katıldı.

1.150 ADIM YÜRÜYEREK GELDİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tören alanına iki ayrı helikopterle geldi. Helikopterle köprünün etrafında ikişer tur atan Erdoğan ve Davutoğlu köprüyü havadan da inceledi. Daha sonra, Erdoğan, Davutoğlu ve beraberindekiler, işçiler ve şantiye yetkilileri ile birlikte köprünün ortasına kadar yaklaşık bin 150 adım yürüdü.

"'OLMAZ CANIM' DEDİLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende bir konuşma yaparak, "Heyecan dolu olduğumuz bir günde, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için 'yıldız' diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşıyoruz. 29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün, birileri 'Olmaz canım' dediler. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman, 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken, biz dedik ki, 'Hayır. Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak.' İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık" dedi.

"BÜTÜN ZORLUKLARA RAĞMEN, BU ZORLARI KOLAY KILICI ADIMLAR ATILIYOR"

Erdoğan, dünyadaki asma köprüler içerisinde, en geniş, dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle raylı sistemin olduğu böyle bir proje olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah Ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti, Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle, her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor, yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor."

"HAMDOLSUN ARTIK BUNLARI TEKER TEKER GERÇEKLEŞTİRMENİN BAHTİYARLIĞI İÇERİSİNDEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 3,5 saate indiren proje dev projedir. Orada da Körfez hattındaki köprü, aynı şekilde şu anda hızla o da devam ediyor. Şimdi onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Şöyle bir durum var; bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi, gönülleri birleştirmenin ötesinde. Biz olayları düşünürken, hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Neden? Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetlerin düşüşü. Bir diğer yandan kaza risklerini ne yapıyoruz, onları ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. İşte bütün bunlarla derdimiz; yola çıktığımızda biz 'Her şey insan için' demiştik, 'Önce insan' demiştik, 'İnsanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun, artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

DAVUTOĞLU: ÜLKEMİZ İÇİN BİR İFTİHAR PROJESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, törende bir konuşma yaparak, İstanbul için tarihi bir gün yaşandığını vurguladı.

Davutoğlu şunları söyledi:

"Bir gurur tablosu ile karşı karşıyayız. Emeği geçenlere ve bu tür projelere öncülük eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Türk milleti adına teşekkür ediyorum. Her taşı Türk milletine emanet olan İstanbul, 3. köprü ile üzerindeki yüklerden büyük bir kısmını atmış olacak. Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edecek. Böylece, İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen Projesi'ni de dahil edersek, 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye... Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."

"BU SON PARÇA AYNI ZAMANDA GÖNÜLLERİ DE BİRLEŞTİREN İLK PARÇA OLACAK"

"Bu dünya için de önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve bir ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Bizim milletimiz de Asya ve Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devlet geleneklerini kurmuş, tarihe mührünü vurmuş bir millet. Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz, bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühür ile birlikte iki kıtayı sadece köprü ile değil, gönül köprüsüyle birleştirmeyi bize nasip etsin. Bu köprüden geçen her yolcunun menzile sağlık, huzur ve mutluluk içinde ulaşmasını temenni ediyorum. Bu son parçayı koyarken, aslında yüreğimize de buluşmaların ilk parçasını koyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, son olarak buraya geldiğimizde firma ile anlaşmamız çerçevesinde, o gün düğün, nikah akdini gerçekleştirmeyi düşünen bütün işçilerimizin düğünü bu köprü üzerinde yapılacak. Bu son parça, aynı zamanda gönülleri de birleştiren ilk parça olacak."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da törende bir konuşma yaparak, Marmaray açıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araç sayısının 12 milyon adet azaldığını belirtti.

İŞÇİLERE 3'ER BİN LİRA İKRAMİYE

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesinin de kaynağını yaptı. Kaynağın yapılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü inşaatında çalışan işçilerin yanına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatın yüklenici firmalarından biri olan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'den, köprü inşaatında çalışan tüm işçilere Ramazan ayı öncesinde ikramiye vermesini söyledi. Çeçen'den rakamı belirlemesini isteyen Erdoğan, 3'er bin TL ikramiye sözünü aldı. Bunun üzerine işçiler ilk olarak "4" diye slogan attı. Ardından, işçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, işçilerle günün anısına fotoğraf da çekildi.

ERDOĞAN MAKAM ARACINI KULLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından, Başbakan Davutoğlu ile birlikte Bursa'dan getirildiği öğrenilen 3. köprü şeklindeki böreği, hem kendi yedi hem de gazetecilere ikram etti.

Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile birlikte makam aracına bindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kullandığı makam aracıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Avrupa Yakası'na geçti.

Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra ayrı ayrı helikopterle 3. köprüden ayrıldı.

SON TABLİYEDE BOŞLUK

Öte yandan, son tabliyenin konulduğu noktada bir boşluk olduğu gözlendi. Boşluğun teknik bir nedenle bırakıldığı ve bu hafta içerisinde birleşme işleminin tamamlanacağı öğrenildi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Köprünün girişinde tören öncesinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.

Tören alanına giren herkese baret ve yelek verildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title