Haberler

Geniş Haber//5 Polise Tutuklama

22 Temmuz operasyonunun 3. dalgasında mahkemeye sevk edilen 12 polisten aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

22 Temmuz operasyonunun 3. dalgasında mahkemeye sevk edilen 12 polisten aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 5 kişi tutuklandı. 7 polis ise mahkemece serbest bırakıldı. Şüpheliler eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, Teknik Büro İzleme Kısım Amiri Arif İbiş, Teknik Büro Dinleme Kısım Amiri Mustafa Demirhan ve Nitelikli Dolandırıcılık Ekip Amiri Hüseyin Korkmaz'ın TCK 312/1 maddesi "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" gerekçesiyle tutuklandı. Dün adliyeye sevk edilen 16 kişiden tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 8 kişinin ise sorgusu devam ediyor.

BALYOZ KARARINA ATIF

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen kararda Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Balyoz davası hakkında 9 Ekim 2013'te verdiği karara yer verilerek, "Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ilamında belirtildiği üzere amaç suça ilişkin maddede aranan cebir şiddetin her durumda ve her aşamada dar anlamıyla maddi cebir, fiziki kuvvet kullanma olarak anlaşılmaması gerektiği, buradaki cebrin suçun konusu, suçla korunan hukuki yarardan dikkate alındığında hukuka aykırı iradede mevcut cebirle ulaşılacak hukuka aykırı amaçlara cebir içeren zorlayıcı iradeye yönelmiş ve gerektiğinde fiziki cebir kullanacağı, fiziki cebirle sürdürüleceği duraksamaya yer vermeyecek biçimde ortaya çıkmış hareketler olarak anlaşılması ve maddedeki cebrin geniş anlamıyla kabul edilmesi gerektiği failin kullandığı vasıtalar, suçun konusu olan hükümet ile konumu ve ilişkisi, kullandığı cebrin şekli, kaynağı, etki alanı düzeyi, cebir kullanmaya ilişkin olarak sahip olduğu imkan ve kabiliyetler ile mümkün olan engel sebeplerin dikkate alınacağının belirtildiği..." denildi

"YASAL OLMAYAN OLUŞUM ÇERÇEVESİNDE FAALİYET" İDDİASI

Şüphelilerin Emniyet Müdürlüğü hiyerarşik organizasyonu içerisinde hareket etmeyerek yasal olmayan oluşum çerçevesinde faaliyet yürüttükleri iddia edilen kararda, "Meşru emir komuta zinciri dışına çıkabilen gizliliğe, güvenliğe, denetime önem veren ayrı bir hiyerarşik yapı oluşturdukları anlaşılmıştır" denildi.

Kararda, suç işlemek için anlaşmaya vardıkları öne sürülen şüphelilerin amaçları doğrultusunda hedef şahıslar olmadığı halde 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinenin bir veya birden fazla farklı tarihlerde hedef şahıslarla olan görüşmelerinin tape haline getirerek dosyaya konulduğu belirtildi.

"DÖNEMİN BAŞBAKANI" SÖYLEMİ

Fezlekede, 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında 'örgüt lideri' ve 'dönemin Başbakanı' ibarelerinin yer aldığı kaydedilen kararda, "15 Aralık 2013'de Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatılan TMK 10. madde ile görevli bölümüne gönderilen fezlekede yasama dokunulmazlığı olan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında 4. grubun lideri olarak gösterildiği, 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan 2012'de Haliç Kongre Merkezi'nde yaptığı görüşmenin güvenlik kamera görüntülerinin alınarak dosyaya konulduğu, CMK'nın 140. maddesinde şüpheli veya sanığın kamuya açık yerlerdeki faaliyetlerinin ve iş yerlerinin teknik araçlarla izlenerek ses veya görüntü kaydı alınabileceği hükmü altına alınmışken, Recep Tayyip Erdoğan'a suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma suçu gerekçe gösterilerek 14 Ekim 2012 saat 13: 30 sıralarında Üsküdar ilçesinde bulunan evinde Yasin El Kadı isimli şahısla buluştuğuna dair cell-harita görüntüsünün dosya içerisine alındığı genel hatlarıyla görülmüştür" denildi.

"HÜKÜMETİ İŞ GÖRMEZ HALE GETİRMEK İÇİN..."

Yasama dokunulmazlığı olan kişilerle ilgili suç unsuruna rastlanması halinde CMK'nın 138. maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde işlem yapılmadığı belirtilen kararda, "Hedef şahıslar üzerinden hükümet ve hükümet üyelerinin dinlendiği ve hükümeti iş görmez hale getirmek için kurdukları ittifak doğrultusunda hareket ettikleri" ifade edildi.

DARBE SUÇLAMASI

Kararda tutuklanan şüpheliler eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, Teknik Büro İzleme Kısım Amiri Arif İbiş, Teknik Büro Dinleme Kısım Amiri Mustafa Demirhan ve Nitelikli Dolandırıcılık Ekip Amiri Hüseyin Korkmaz'ın TCK 312. maddesi (Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs) suçunu işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğu ifade edildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hüseyin Korkmaz İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title