Haberler

Genelkurmay'da "Atatürk Özel Anma Töreni" Yapıldı

Genelkurmay Karargahı'nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı İçin Özel Bir Tören Düzenlendi. Törende Konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Atatürk'ü Doğum Gününde Anmak Daha Güzel. Ölmediğini de Gösteriyor. Bu Nedenle 19 Mayıs'ta O'nu Anmayı Düşündük" Dedi.

Genelkurmay Karargahı'nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için özel bir tören düzenlendi. Törende konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Atatürk'ü doğum gününde anmak daha güzel. Ölmediğini de gösteriyor. Bu nedenle 19 Mayıs'ta onu anmayı düşündük" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı "Atatürk Özel Anma Töreni" nedeniyle ilk defa

"Doğumunun 128'inci Yıl Dönümünde Asker ve Devlet Adamı Atatürk" konulu bir panel düzenlendi. Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen panelde, Disiplin ve Moral Şube Müdürü Albay Murat Aygün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un emriyle İstiklal Savaşı'nın önde gelen 4 lideri Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir için özel anma törenleri düzenlenmesi kararı alındığını ifade etti.

-TÜRKAN SAYLAN-

Yaptığı sunuşta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan'ın dün vefat ettiğini söyleyen Aygün, "Atatürk'ün görmek istediği Türk kadınını en iyi şekilde temsil eden Türkan Saylan'ın yapmış olduğu değerli hizmetler hiçbir zaman unutulmayacak, her zaman hatırlanacaktır. Kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.

Panele verilen arada Saylan'ın vefatına ilişkin bir soru üzerine konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise, Albay Aygün'ün sözlerinin bir mesaj olmadığını vurgulayarak, "Mesaj değil, TSK olarak kayıp addediyoruz. O da şimdi şu anda herhalde defnediliyor. Bugün O'nu da anmamız lazımdı. Borç olarak görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yönetiği iki oturumlu panelde, Prof. Dr. George W. Gawrych "İstiklal Harbinde Bir Askeri Önder Olarak Atatürk", Prof. Dr. Utkan Kocatürk "Atatürk'ü ve Atatürkçü Düşünceyi Nasıl Anlamalıyız?", Prof. Dr. Andrew Mango "İmparatorluktan Ulus Devlete Geçiş Sürecinde Mustafa Kemal'in Önderliği", Prof. Dr. Şerafettin Turan "Atatürk ve Türk Devrimi", Prof. Dr. Justin McCarthy "Atatürk Devrimlerinin Dünyadaki Yansımaları", Prof. Dr. Salahi R. Sonyel "Evrensel Bir Lider Olarak Atatürk" konulu bildirilerini sundu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Atatürk'ün yazmış olduğu "Zabit ve Kumandan" ile "Hasbihal" adlı eserinden bahseden Prof. Dr. Gawrych'e, bu eserlerin ABD'deki askeri okullarda bilinip, bilinmediğini sordu. Gawrych, eserlerin ABD'de bilinmediğini, ancak Atatürk'ün eserlerindeki düşünce derinliğinin kendisi çok etkilediğini söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Prof. Dr. Şerafettin Turan'in eserlerinden çok etkilendiğini ifade etti. Başbuğ, Prof. Dr. Justin McCarthy'e de bugünkü batı medyasının, Türkiye'ye bakış açısının İstiklal zaferi öncesine mi zafer sonrasına mı benzediğini sordu.

McCarthy de bugünkü ABD medyasında çok güçlü bir önyargı bulunduğunu söyleyerek, ABD'de her zaman Türklere karşı önlenemez bir cehaletin söz konusu olduğunu söyledi.

-NEDEN 19 MAYIS-

Verilen arada, "Neden 19 Mayıs?" sorusu üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Niye bugün? 10 Kasım'da devlet töreni düzenleniyor. Atatürk'ü doğum gününde anmak daha güzel. Ölmediğini de gösteriyor. Bu nedenle 19 Mayıs'ta onu anmayı düşündük" dedi.

Törene, ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve diğer askeri yetkililer katıldı. Panelin sonunda Orgeneral Başbuğ katılımcılara şilt verdi.

-ATATÜRK ANITI-

Panelin ardından Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda "Ebedi Komutan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı" açıldı. Doç. Dr. Sait Rüstem tarafından Atatürk'ün mareşal rütbeli fotoğraflarından esinlenerek yapılan 4 metre yüksekliğindeki anıt Genelkurmay Karargahı Güney Nizamiye girişinde yer aldı. Yüksekliği 6 metre 20 santimetre, ağırlığı ise 2 ton 330 kilogram anıttın travertenlerden yapıldığı ve 4 kaidesinin dört bir yanında Atatürk'ün, Türk ordusuna ilişkin sözleri de bulunuyor. Açılış töreninden panel ve anıt açılışına katılara kamelyalar bölümünde bir kokteyl de verildi.(ANKA)

(ÜNS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title