Haberler

Genelkurmay Çatı Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın yedinci celsesi tamamlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın yedinci celsesi tamamlandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve müştekiler katıldı.

Darbe girişiminde Akıncı Üssü'nde bulunan eski İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk'un savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in Akıncı Üssü'nde nasıl rahat dolaşabildiğini sorması üzerine Selçuk, Akıncı Üssü'ndeki 143. filoya gittiğinde herhangi bir anormallik görmediğini ileri sürdü. Selçuk, Dik'in, "Hakan Karakuş'la görüştünüz mü?" sorusu üzerine "Akıncı Üssü" iddianamesinde Hakan Karakuş'la sabit hattan yaptığı görüşmenin "kimin nereyi vurduğunu sorduğu" yönünde belirtildiğini bildirdi.

Kuleyi aradığını ancak konuştuğunun kim olduğunu bilmediğini iddia eden Selçuk, tedbir amaçlı pistin vurulmasına yönelik sorular sorduğunu, Karakuş'un da vurulan bölgeleri tarif ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın'ın, "Darbe girişimi olduğuna ne zaman kanaat getirdiniz?" sorusuna Selçuk, "Akıncı Üssü'ndeki 143. filoya gittiğimde kalabalığı, farklı kuvvetlerden sivil ve resmi kıyafetli kuvvetleri gördüm. Orada normal bir ortam yoktu. Biraz kaldım, endişelendim ve ayrıldım." yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Selçuk, sanıklardan eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'ın darbenin tarafında değil karşısında olduğunu düşündüğünü belirtti.

Sanık Selçuk'un "Darbenin başladığı anda bittiği aşikardır, bunu siz de biliyorsunuz." sözlerinin ardından Mahkeme Başkanı Dik, "Biz yapmadık, bilmiyoruz." dedi.

"Akıncı Üssü'nde darbeci komutan görmedim"

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, "Akıncı Üssünde hiç darbeci komutan görmedin mi?" sorusuna Selçuk, "Görmedim. Şu adam şunu yaptı diyemem." yanıtını verdi.

Selçuk, Mahkeme Başkanı Dik'in darbenin kim tarafından yapıldığını sormasının ardından, "Bu soruyu bütün sanıklara da sordunuz. Bunun cevabı tamamen siyasidir. Buna cevap vermem doğru değil." ifadesini kullandı.

Avukat Hüseyin Aydın'ın "Akıncı Üssünde neden tören kıyafetleriyle dolaştınız?" sorusu üzerine Selçuk, tören kıyafetlerinin Hava Kuvvetlerine yapacağı ziyaret için getirdiğini, askeri teamüller gereği Ankara dışında bulunan komutanların Hava Kuvvetleri'ne geldiklerinde bir numaralı üniformalarını giydiğini dile getirdi.

Akıncı Üssü'nde teğmenlerle de görüştüğünü bildiren Selçuk, teğmenlere verdiği önemi ve güveni göstermek için bir numaralı üniformasını giydiğini öne sürdü.

Müşteki avukatlarından Hasan Bayraktar, darbe girişimini Akıncı Üssünde öğrendiği andan itibaren "vatansever bir asker olarak" İzmir Çiğli'deki kendi komuta ettiği üsten bir müdahale düşünüp düşünmediği sorulan Selçuk, İzmir'deki üssün eğitim üssü olduğunu ifade etti.

"Genelkurmay Başkanının talebiyle Akın Öztürk'ü siz mi çağırdınız?" şeklindeki soru üzerine de Selçuk, "Ben de telefon etmiş olabilirim. Bilmiyorum yani. Yanımdaki arkadaşlarımız da konuşmuş olabilir. Kim aldı telefonu hatırlamıyorum. Ama sonuçta sayın Genelkurmay Başkanının kendisini çağırma isteği vardı. Biz kendisiyle konuştuk. Ben ya da yanımdaki arkadaşlardan biri." yanıtını verdi.

Dava, sanık savunmalarıyla yarın devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Sincan Çiğli İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title