Haberler

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un Pakistan Gezisinin Başarılı Geçtiği Bildirildi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Pakistan'a Gerçekleştirdiği Resmi Ziyarette, Halen Terörle Mücadelenin Devam Ettiği Swat Bölgesi'ne de Gitti. Orgeneral Başbuğ, Bu Bölgeyi Ziyaret Eden İlk Genelkurmay Başkanı Olduğu Açıklandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Pakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, halen terörle mücadelenin devam ettiği Swat Bölgesi'ne de gittiği ve Orgeneral Başbuğ'un bu bölgeyi ziyaret eden ilk Genelkurmay Başkanı olduğu açıklandı.

Genelkurmay Başkanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı, bu defa Harita Genel Komutanlığı'nda yapıldı. Komutanlığın Tevfik Ateş Salonu'nda yapılan toplantıda Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Pakistan ziyareti ve temasları hakkında bir açıklama yaptı.

Orgeneral Başbuğ'un 12-15 Ekim 2009 tarihleri arasında ziyarette bulunduğunu hatırlanan Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı'nın Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Tarıq Majid ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ashfaq Parvez Kayani ile görüştüğünü, Pakistan Silahlı Kuvvetleri Ulusal Savunma Üniversitesi'nde konferans verdiğini söyledi.

Bu arada Orgeneral Başbuğ'un, Swat bölgesinde terörle mücadele harekatını yürüten Peşaver'deki 11. Kolordu ve Mingora'daki 37. Piyade Tümen'i de ziyaret ettiğinin de altını çizen Tuğgeneral Gürak, Başbuğ'un "Terörle mücadele edilen Swat bölgesini ziyaret eden ilk konuk Genelkurmay Başkanı" olduğunu da vurguladı.

Tuğgeneral Gürak, Swat bölgesindeki ziyaret sırasında, terör nedeniyle 2 yıldır kapalı olan ve bu yıl yeniden eğitime başlanan okullarda okuyan öğrencilerin özel gösteriler, dostluk ve kardeşlik temalı konuşmalar, halk oyunları, şarkılar ve küçük skeçler sunduklarını bildirdi. Tuğgeneral Gürak, Macaristan Genelkurmay Başkanı'nın 19-21 Ekim 2009 tarihleri arasında Orgeneral Başbuğ'un resmi davetlisi olarak Türkiye'yi geleceğini kaydetti.

Toplantıda ayrıca Harita Genel Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi verildi. Harita Genel Komutanı Korgeneral Yaşar Güner, verdiği brifingde 100 yıllık komutanlığın halen AB ile ortaklaşa 4 proje yürüttüğünü ifade etti.

Daha sonra söz alan Albay Kadri Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığı'nın bilgisayar teknolojisini her alanda takip ettiğini belirterek, 2000 yılından itibaren bütün üretim ve uygulamaların bilgisayar ortamına taşındığını söyledi.

Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığının yürüttüğü Sayısal Harita Destekli Askeri Uygulamalar Yazılımı, Çok Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi İstasyonu, Arazi Analizi Sistemi-Türkiye, Sayısal Ortofoto Sistemi, Taktik Kabartma Ortofoto Haritası ve Türkiye Ulusal Sabit GPS Ağları projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Komutanlıkta kullanılan ve uygulanan projelerin TSK'nın farklı birimlerince geliştirildiğini ve sürekli yenilendiğini belirten Albay Pamukoğlu, Harita Genel Komutanlığının ayrıca bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ile yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin de taleplerinin Harita ve Harita Bilgilerini Temin ve Kullanma Yönetmeliği kapsamında karşılandığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı için 5 bin 670 kilometrelik kıyı şeridinin hava fotoğrafı çekim işinin tamamlanıp teslim edildiğini, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde yaklaşık 3 ay sürecek hava fotoğrafı işini 3 günde tamamladıklarını anlatan Albay Pamukoğlu, mahkemelerde görülen davalarda da hava fotoğrafları ve haritalar üzerinden bilirkişi incelemesi yaptıklarını kaydetti.

Açıklamanın ardından jeodezi, fotogrametri, Kartografya daire başkanlıkları, Mobil Harita Timi ve Haritacılık Müzesi gezildi. Müzede Harita Genel Müdürlüğünün kurucusu Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer'in kullandığı aletler ve geçmiş döneme ait kabartma haritalar ve harita yapımında kullanılan aletler sergileniyor.(ANKA)

(ÜNS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title