Haberler

Genel Kurul'da Usul Tartışması: Teklifin Tümü Üzerindeki Görüşmelere Geçildi

Meclis Genel Kurulu'nda Türbanla İlgili Anayasa Değişikliği Teklifinin Görüşmelerine Geçildi. Görüşmeler Öncesinde Usul Tartışması Yaşandı.

Meclis Genel Kurulu'nda türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi. Görüşmeler öncesinde usul tartışması yaşandı. CHP Genel Sekreteri Önder Sav anayasa değişikliği teklifinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle önerge verdi. Sav, "gaflet, dalalet, ihanet içinde olmayalım, yol yakınken dönelim" derken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, teklifin usule ve içtüzüğe uygun olduğunu belirterek teklifin anayasaya uygun olduğunu söyledi. Şandır "40 yıldır tartışılan bir sorunu 40 yıl daha mı tartışalım, eğitim öğrenim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz" dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandı. Meclis takviminin AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmesinin ardından CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, teklifin anayasaya aykırı olduğu ve görüşülemeyeceği gerekçesiyle önerge verdi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil ise CHP'nin önerisi üzerine usul tartışması açtı. Usul tartışması üzerine ilk sözü alan CHP Ankara Milletvekili ve Genel Sekreteri Önder Sav, üniversitelerde türbanın 1984 yılından bu yana Danıştay, Anayasa Mahkemesi, AİHM kararları ile açıklığa kavuşturulduğunu belirterek 'Velev ki, simge olsa ne olur' sözleriyle konu yeni kritik bir aşamaya geldi. Yüksek Mahkeme kararlarına aykırı olarak getirilmek istenen düzenleme üniversiteleri bilimin değil inançların tartışılacağı alan haline getirilecek. Türban bu üniversitelerde sınırlı kalmayacak tüm topluma yayılacak" dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin anayasaya karşı hile niteliği taşıdığını belirten Sav, teklifin hiç yapılmaması ve Meclis'e gelmemesi gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ın "hasadını toplayacağız" şeklindeki sözlerini hatırlatan Sav, "elmayı AKP yiyecek sapı da hasada çıktığını sananlara kalacak" dedi.

AKP ve MHP'lilere "toplumu kamplara bölmeyin, bindiğiniz alamet sizi kıyamete götürür" diye seslenen Sav, konuşmasını "gaflet, dalalet, ihanet içinde olmayalım, yol yakınken dönelim" diye tamamladı.

-ŞANDIR: LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİL-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise yaptığı konuşmada, 40 yıldır tartışılan, toplumsal ayrışmaya ve cepheleşmeye çözüm üretmek üzere bir arada olduklarını belirterek "iyiniyetli girişimi başka alanlara çekerek yeni gerginlik alanları yaratmak anlayışını halkımız birlikte değerlendirecek ve gereğini yapacaktır. Bu teklifin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmek maksadı aşan bir anlayıştır. Bu teklif usule uygundur, içtüzüğe uygundur. Laikliğe aykırı değildir. MHP olarak biz Cumhuriyetimizin demokratik ve laik yapısını, devletimizin üniter yapısını siyasetin merkezi yapan bir partinin mensubu olarak bu teklifin laikliğe aykırı olduğu iddiasını asla kabul etmeyiz. Mesele bir toplumsal sorunun çözülmesi meselesi. 40 yıldır tartışıyoruz, bir kırk yıl daha mı tartışalım. Eğitim öğrenim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz. Niyet okuyarak toplumu germeye kimsenin hakkı yok. Bundan medet umulmasını siyaset yapılmasını da doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

-BOZDAĞ: ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİNİN NOKTASINA VİRGÜLÜNE BİLE DOKUNMUYORUZ-

Usul tartışması kapsamında söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise verilen teklifin eğitim ve öğrenim hakkı ile ilgili olduğunu ve laikliğe aykırı olmadığını savundu. Bozdağ, "bu teklifin neresi hukuk devletine aykırı. Bu değişikliği farklı noktalara çekmek yanlıştır" dedi. Bozdağ, teklifle, Anayasanın ilk üç maddesinin noktasına, virgülüne bile dokunulmadığını kaydederek "biz bunlara dokunmuyoruz, bu konuda en ufacık bir çalışmamız yok" dedi.

-GENÇ: EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ ALLAHI'NDIR YAZACAKSINIZ-

Genel Kurul'da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise Başkanlık kürsüsünün arkasında yer alan "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözlerini işaret ederek, "Siz Anayasa'dan laiklik ilkesini kaldırdığınız zaman buraya 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Allah'ındır' yazacaksınız" dedi. AKP ve MHP'yi oy peşinde olmakla eleştiren Genç, türban sorununun çözümü konusunda "Abdullah Gül'ün karısı, Tayyip Erdoğan'ın karısı türbanlarını çıkaracaklar 'ey genç kızlar türbanınızı çıkarın' diyecekler, sorun ancak böyle çözülür" dedi.

Başkanvekili Nevzat Pakdil ise Genç'i üslubu konusunda uyardı. (ANKA)

(EKİP/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title